DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Hevsel Bahçeleri'nde 14 saatlik çalışmanın karşılığında sadece 100 lira alan tarım işçisi kadınlar, "Fabrikaların betonlarında değil, tarlada ki toprağa dokunmak bize nefes aldırıyor" dedi.

50-100 dönümlük arazilerde, dikim, sulama, çapa, ot temizleme, toplama ve daha birçok işi yapan kadınlar, tarlalarda saatlerce güneşin altında tarlada çalışmadan sonra ev işlerini de yapıyor. Kadınlar, kışın soğuktan, yazın da güneşin kavurucu sıcaklığından etkileniyor.

30’dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri'nde çalışan kadınlar Ötekilerin Gündem,'den Arzella Bektaş ve Hamza Özkan'a konuştu.

Diyarbakır’ın farklı yerlerinden kimi zaman kamyon arkalarında kimi zaman da yer olanağının kısıtlı olduğu dolmuşlarla Hevsel Bahçeleri'ne doğru yol alıyor. Kışın marul dikimi, çapası, kesimi ile uğraşan tarım işçisi kadınlar, yazın da kabak, salatalık vb. çeşitli sebzeleri topluyor. Sabah saat 07.00’te güneşin ilk ışıklarıyla çalışmak için yola koyulan kadınlar, kimi zaman akşam saat 18.00-19.00’a kadar gün boyu kavurucu güneşin altında çapa sallıyor, ot topluyor ve sadece yemek aralarında dinlenme olanağını yakalayabiliyor.

Editör: Haber Merkezi