Haber: Behçet Bayhan 

DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ - Ötekilerin Gündemi, yazarlarla okurları buluşturmak için imza ve söyleşi günü İlk buluşmasını Diyarbakır PayîzPûrtuk Kitabevi’nde gerçekleştirdi.  Yazarlar kitap imza ritüellerinin dışında sohbet, soru cevap şeklinde gerçekleşen bir oturumda buluştular.

Ötekilerin Gündemi, ilki Amed'de olmak üzere yazarlarla okurları buluşturmak için imza ve söyleşi günleri düzenliyor. İlk buluşmasını  "Ötekilerin Gündemi Yazarları Okurlarla Buluşturuyor" başlıklı panel PayîzPûrtuk Kitabevi’nde düzenledi. Panele Ötekilerin Gündemi Yazarları Özlem Armen, Sevim Alagöz ve Hasan Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk konuşan Sevim Alagöz, " Ötekilerin Gündemi köşe yazarlarından Sevim Alagöz sohbet söyleşi programında" Gazetenin böylesi bir etkinliğini anlamlı ve özel buluyorum. Yazarları sadece kitap fuarlarında ve stant arkasında imza atan resmi kişiler olarak gören okur kalıbının dışına taşımak adına   özel bir program.  Kitaplar bir ömür, bir hayattır. Tabi ki bunu yazan kişinin de hayatta bir duruşu ve onca yaşanmışlıkları var okuyucu bunu da merak edebilir ve irdelemesi de gerekir. Böylesi bir etkinlik okura bu fırsatı veriyor. İlkini burda, Amed'de yapıyoruz. Eminim farklı yerlerde ve zamanlarda da yapılacaktır ve okurun beğenisini de alacaktır." diyerek söyleşinin önemine vurgu yaptı.

Alagözden sonra söz alan Özlem Armen ise; 

Armen, Merhaba Sevgili Dostlar

İmza ve söyleyişi etkinliğine hepiniz hoş geldiniz. 
Böyle önemli bir çalışmanın Amed’te olması açımdan daha bir ayrıcalıklıdır. 
5 Nolu Zindan’da bedenini aydınlık günler için ateşe verenleri, direnenlerin darına durarak minnetle anmak istiyorum.

Baskının, zulmün yoksulluğun ve eşitsizliğin arttığı önemli bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte öne çıkan kalemleri ve ülkedeki politik meseleler ve yazarlarımızın ele aldığı konular önemlidir.

Ülkemizde gerek yaşanan hadiseler, gereksede yaşanan güncel politik olgular, toplumun her kesiminde tartışılan çeşitli siyasi güncel meseleler konuşulup tartışılmakta. 
En çokta muhalif kesimin kendi sesini duyurma adına birçok alternatif faaliyet alanlarıyla kendilerine koşullar yaratmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar sonucunda büyük bedeller verdiler.

Ezilen, yok sayılan, ötekileştirilen, işçilerin ve emekçilerin bu ülkede belli haklar kazanılmış ise o bedeller sonucudur. Bu anlamıyla başta ilerici yazarlar olmak üzere, öncü kurum ve şahsiyetleri selamlamak istiyorum.
Sadece bizim coğrafyamızda değil, dünyanın bütün ülkelerinde Aydın yazar ve sanatçılara büyük bedeller verdikleri bütün kamuoyunca bilinir. Bugün ülkemizde de aydin ve yazarlar fikirlerinden dolayi yillardir zindanlardalar. Buradan o aydinlarimiza selam yolluyorum. Ve yine bilinirki, Zindanda ömürleri geçirenler, derileri yüzülenler...vs vs..
Buradan yola çıkarak çevremde etkilendiğim bir çok yazarımız ve temsiliyet boyutunda toplumun ileri gelenleri ile değişik konular hakkında sorulara sorarak aldığım yanıtlar üzerine  “Renkli Kalemler” adlı dosyamı uzun çalışmalar sonucu kitaplaştırma sürecine evrildi. 
Bu yazarlarımız: Sibel Özbudun, Kasım KOÇ, Temel Demirer, Muzaffer Oruçoğlu, Hasan Hayri Aslan üstatların eserleriyle ve değişik konular hakkında Figen Yüksekdağ’la Kürt kadının mücadelesi Selçuk Mızraklı ile Türkiye siyaseti ve yerel yönetimler üzerine yaptığım söyleyişiler yer almakta.

25 Kasım kadına yönelik şiddete dikkat çeken bir haftanın içerisindeyiz önemli bir hafta. Tüm dünyanın dilinde tüm ülkede aslında JİN Jiyan Azadi
Yaşamın her alanında mücadele etmeyi seviyoruz. Söz kurmayı seviyoruz, söz kurdukça alanlarda yüksek sözle kendimizi ifade etmeyi seviyoruz. İş yerlerinde kamusal alanlarda fabrikalarda tüm alanlarda varız. Edebiyatta varız, felsefede varız, sinemada varız, tiyatroda varız.
Biz kadınlar güçlüyüz biz kadınlardan korkuyorlar biz kadınlar söz kurabiliyoruz. Biz kadınlar sadece 25 kasım ve 8 Martlarda değil  bütün bir yıl mücadele ediyoruz.
Devlet ve erkek şiddetinde yaşamını yitiren tüm kadınları Mahsa AMİNİ şahsında anıyorum.
ÖZGÜRLÜK TUTKUSUNDAN VAZGEÇMEYEN KADINLARA SELAM OLSUN..

Son konuşmacı Hasan Şahin; Kitaba ve sanata dair yaptığı konuşmada, “ Az okuyan bir toplumun şansızlığını yaşıyoruz. Buna rağmen, okunmuyor diye yazmaktan geri kalmayacağız. Kendimi tanımlayacak olursam en iyi tanım, kendi coğrafyanın yazarı olduğumdur. Doğup ve her acısını bire bir gördüğüm, yaşadığım bir coğrafyayı yazmak benim için bir görevdir. Uzun yıllar kendi içimde pişmeye çalıştım ve son beş yıldır kitap yazıyorum. “ Neden geç?” diyenlere, belki de pişmem gerekiyordu ve bu şekilde daha verimli ölebileceğime inandığım içindir, gibi bir yanıt veriyorum! Bir yazar, yazdığının mutlaka iyi olmasını ister. Ancak eserin iyi, ya da kötü olduğuna karar verecek olan okuyucusudur, halktır!  Bir kitabın ödüller için değil, halk için yazılması gerektiğine inanıyorum. En büyük ödül halktır ve yazarın bu konuda halka borcu vardır. Bir halkın acılarını, dramlarını, sevinçlerini kaleme döküp can verecek olan yazardır. Bu bir sorumluluk duygusudur ve yazar bunu ciddiye almalıdır! Daha çok roman ve öykü yazarıyım. Mizahı da çok seviyorum ve bu ülkede mizah için malzeme ala bildiğine çok; bunun için bir kurgu gerekmiyor ve hepsi günlük yaşamda elinizin altında. Yazılan her kitapta bir mesaj ve derinlik olmalı, yoksa yazdığınız yavan kalır! Soru üzerine, genç yeteneklerin hevesini kırmamak gerekiyor. Mutlaka denesinler ve kendine güvendikleri zaman başarmamaları için bir neden yok. Matbaayla üç yüz yıl geç tanışan bir Osmanlı devamı gibiyiz! Hala kitaplara yasak getirilmesi, gazeteci, yazarların tutuklanması ülke adına utanç verici bir tablodur. Umarım bir gün herkes özgürce yazar, özgürce okur ve özlediğimiz bahçe bahar günlerde yaşamın en iyi koşusunu yakalarız..." dedi. 

Özlem Armen

Özlem Armen, Dersim Merkez’e bağlı Gürbüzler köyünde doğdu ve öğrenimini doğup büyüdüğü kentte tamamladı. 1937-1938’de Dersim halkına yaşatılan kırımları, zulümleri ve katliamları aile büyüklerinden dinleyerek büyüdü.

Yazma merakı okul yıllarında, toplumsal sorunlara ve tarihe ilgisi ile birlikte başladı. Yazma eylemi, içinde bulunduğu kuşatıcı şartlara isyan ederek girdiği arayışların sonucuydu. Öğrenme ve bilgilenmede yolu açıldıkça hayata ve topluma dair sorgulamaları, itirazları köklendi. Zaman içinde her yöne dallarını uzatan bir ağaç misali bilgisini ve yazınını çeşitlendirdi, geliştirdi.

Egemen sistemin dayattığı değerlere, otoriteye, baskıya karşı dik durmayı, boyun eğmemeyi tavır haline getirerek çözümlere odaklandı. Örgütlülüğü ve örgütlenmeyi keşfetti.

İnsanın kötü şartlar karşısında çaresiz, yönsüz ve seçeneksiz olmayacağını savundu. Doğanın ve toplumun bir geleceği olduğunu unutmayarak kolektif çabaları önemsedi. Toplumsal ve kültürel faaliyetlere katılarak duruşunu ve bakış açısını zenginleştirdi. Kişinin idealsiz ve amaçsız yola çıkamayacağını, mücadele ederek yaşayacağını kavradı.

İlk kitabı, 2017’de Duvar Yazıları ve ikinci kitabı ise 2019’da Renkli Kalemler adı ile Mara Yayıncılık tarafından yayınlandı.

Özlem Armen, Ötekilerin Gündemi’nde ve çeşitli internet sitelerinde köşe yazarlığı yaptı. Birçok televizyon programında katılımcı olarak yer aldı, program moderatörlüğü yaptı. Halen Dersim’de Kızılbaş inancı ve kültürü başta olmak üzere, kadın mücadele tarihi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Sevim Alagöz

Ötekilerin Gündemi köşe yazarlarından Sevim Alagöz
İlk, orta ve liseyi kendi memleketi olan Malatya'da okudu. Eğitim Fakültesi, Terapi ve Rehabilitasyon önlisans okudu. Klinik refleksoloji üzerine eğitim aldı ve uzmanlaştı. Uzun yıllar sınıf öğretmenliği ve kısa bir süre özel eğitim öğretmenliği yaptı."Çocuk Gelinlerin Kızları"adlı romanı geçtiğimiz aylarda Öteki Yayınevi'nden çıktı.  Kısa öykülerden oluşan ikinci kitabı yine aynı yayınevinde basıma hazırlanıyor, önümüzdeki aylarda okuyucusuyla buluşacak.

Hasan Şahin

Malatya’da doğdu. İçel Eğitim Enstitüsü’nü sınıf öğretmeni olarak bitirdi. Uzun yıllar yurdun çeşitli illerinde öğretmenlik yaptı.

Yerel basına uzun yıllar makaleler yazdı ve hala yazmaktadır.

Ayrıca “ Öteki̇leri̇n Gündemi̇” haber sitesinin kurulduğu ilk günden beri sitede yazıyor!

İkisi şiir kitabı olmak üzere, roman, öykü ve mizah öykü türlerinde yayınlanmış on bir kitabı bulunmaktadır. Dört yeni kitabının da yayına hazırlık çalışmaları tamamlanmıştır.

Yayınlanmış Kitapları: Xezal; Roman, 2019 Har Yayınları, Naciye’yi Vurdular; 2019 Ceren Kültür Yayınları, Kaçak; 2020, Klaros Yayınları, Kırmızı Kravat; 2020, Klaros Yayınları, Seyran; 2020, Klaros Yayınları, Tahirhan; 2021, Klaros Yayınları, Öteki Mülteci; 2021 Klaros Yayınları, Çürük Memet; Öykü, Klaros Yayınları, Yitik Kent; Şiir, 2019 Har Yayınları, Her Aşk Şafakta Ölür; Şiir, 2020, Klaros Yayınları, Dağ Sustu; Roman, 2022, Klaros Yayınları

Ötekilerin Gündemi

Ötekilerin Gündemi olarak yayın hayatımıza 15 Aralık 2017 başladık. O günden bugüne birçok yazar sitemizin Yazarlar bölümünde, gönüllülük temelinde, kalemiyle ve aydınlığıyla emek vermekteler. Bu ortak emeğin ve dayanışmanın ürünü olarak, bugüne kadar sitemizde yazmış köşe yazarlarımız başta olmak üzere tüm yazarlara açık olarak, okurlarla buluşma etkinlikleri düzenlemeyi planladık. Farklı illerde, söyleşi ve imza günü formatında yapmayı planladığımız bu etkinliklerin, Ötekilerin Gündemi ile katılımcı yazarların ortak-kolektif bir çalışması olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu kapsamda katılımcı olmak isteyen yazarların başvurularını beklediğimizi belirtelim.

Ötekilerin Gündemi; söyleşi, röportaj, dosya, özel haber formatında gündemi sıcağı sıcağına izleyerek yayınlarını sürdürmektedir.

İlk dosyamız “İhraçların Hikayeleri”, 2016-2017 yıllarında “Barış İçin Akademisyenler” imzacısı 44 akademisyen, memur ve işçilere sorduğumuz 11 ortak soruya verilen yanıtların derlemesiydi. Bu dosyamız 2020 yılında “Türkiye’de KHK Manzaraları“ adı ile kitaplaştırıldı. İlk baskı hızla tükendi ve aynı yıl 2.baskı yapıldı. Kitapta söyleşiler, Özlem Armen, Arzella Bektaş ve Hamza Özkan gerçekleştirdi. Kitabın önsözü KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik tarafından yazıldı. Editörlüğünü Zerya Kaya, kapak tasarımı Gülizar Ünver yaptı.

İkinci dosyamız “Kadınlardan Ne İstiyoruz, Derdimiz Ne? başlığı ile 2020 yılında sitemizde yayınlandı. Dosyada, cezaevinde olan Kürt kadın siyasetçilerden Gültan Kışanak, Leyla Güven, Figen Yüksekdağ ve Ayla Akat birlikte siyasetçi, gazeteci, sendikacı ve daha birçok meslekte yer alan 40 kadının 4 ortak soruya verdikleri yanıtlar yer aldı. Bu dosyamız da 2021 yılında “Kadınların yüzyılı” adı ile kitaplaştırıldı. Hızla tükenerek 2. baskısı 2022’de yapıldı. Söyleşileri Hamza Özkan gerçekleştirdi. Kitabın önsözünü sitemizin yazarı Mukaddes Erdoğdu Çelik yazdı. Editörlüğünü Özlem Sezer, kapak tasarımını Gülizar Ünver yaptı.

Üçüncü dosyamız “Korona Virüsün Düşündürdükleri…” idi. Dünyayı etkileyen pandemi sürecinin başında, zaman zaman panik ve kaos günlerinden geçerken, 28 insana 3 ortak soru sorduk. 2020 yılında sitemizde yayınlanan bu söyleşileri önümüzdeki günlerde kitap-rapor şeklinde, sağlık kurumları başta olmak üzere STK ve basınla paylaşılmayı planlıyoruz.

Dördüncü dosyamız “20 Soruda” ise halen devam etmektedir. Dosyamızın tanıtım yazısından;

“20 Soruda Köşemize Dair

Merhabalar, "Ötekilerin Gündemi" olarak sanatçılarımıza, yazarlarımıza, duruşlarıyla dünyayı güzelleştirmeye çalışanlar için "20 soru" adlı bir köşe hazırladık.

Bir ülkenin gerçek gelişmişliğini o ülkenin yazarları, sanatçıları ve filozofları belirler. Savaşlar biter, devri devran değişir, geriye yazı kalır ve yazılan romanlar, şiirler ve öyküler ve resimler toplumların gerçek tarihini oluşturur.

Hep klasikleşen “20 soru” gibi bir köşede ısrarcı olmamızın nedeni, yazarlarımıza ve sanatçılarımıza, dünyayı güzelleştirmek için emek harcayanlara ve direnenlere selam ederek, onların soluğunu duyurmak, kelimelerle onların dünyasını anlayabilmek ve anlatabilmek. Birbirinden değerli sanatçılarımızla, gazeteci, politikacı ve aktivistlerimizle yüreklerinize ve bilinçlerinize dokunmak istiyoruz. Bu köşeyi seveceğinizi umuyoruz.

Her anlamıyla tarihsel ve zorlu bir süreçten geçerken, heyecanı, ilgiyi, dahası umudu artırmak için, desteğinize ihtiyacımız var.

Ekte 20 soru var, her soruya kısa yanıtlar vererek katılırsanız seviniriz. Hepinize sevgi ve saygılarımızla…

Ötekilerin Gündemi

SANATÇILARIMIZ VE YAZARLARIMIZLA 20 SORU

1-Varlık sözcüğü sizde neyi çağrıştırır?

2- Geçmiş, şimdi ve gelecek dersek…

3- En çok etkilendiğiniz roman, film ve tiyatro.

4- En çok etkilendiklerimden üçü diye

5- İlk gençliğinizde kime öykündünüz, kahramanınız kimdi?

6- Nerede yaşamak isterdiniz? Coğrafya kader midir?

7- Yeniden doğsaydınız hangi mesleği seçmek isterdiniz?

8- En sevmediğiniz ve en sevdiğiniz yanınız? 3 yanınızı

9- Aşka inanır mısınız? Aşk mı özgürlük mü?

10- İnsan sözcüğü sizde neyi çağrıştırır?

11- Dayanamadığınız insan tipi?

12- Koku dersek; kentlerin kokusu nedir sizin için?

13- Şimdinin kokusu?

14- En çok dinlediğiniz müzik?

15- Şu an neler okuyorsunuz?

16- Pişmanlıklarınızdan üçü…

17- Ölümden ve yaşlılıktan korkar mısınız?

18- Yalnızlık?

19- En büyük hayaliniz?

20- Hayatınızda olmazsa olmaz dediğiniz üç şey!

Ötekilerin Gündemi: Hedefimiz HAKÎKAT IŞIĞINDA Dünyanın Her Yerinden Sizlere Haber Ulaştırmaktır.

Drama edilmiş yaşamdan beslenen bir yayıncılık anlayışını değil; gerçekten, umuttan, özgürlükten beslenen; geleceğe dönük, bilimsel, objektif, cesur bir yayıncılık anlayışını benimsiyoruz.

Kadına, çocuğa, LGBTİQ+’ya, hayvana karşı şiddet, taciz, tecavüz eylemlerinde bulunan, hakaret eden; vb. eylemleri gerek yaşamında, gerekse sosyal medya hesaplarında uygulayan, yazan, çizen, cinsiyetçi üsluba sahip kişilerin; aynı zamanda doğaya bilerek zarar verenlerin ne haberini, ne yazılarını ne de röportaj, söyleşi ve haberlerini yayınlamayacağız.

Sitemizde:

Doğaya, ekolojiye zarar verenlere, doğayı tahrip edenlere ve bundan rant sağlayanlara yer vermeyeceğiz…

Kimlikleri, inançları, cinsiyetleri ötekileştirenlere, şiddet dili kullananlara yer vermeyeceğiz…

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ YAYIN POLİTİKAMIZ

Demokrasiden, Eşitlikten, Barıştan, İnsan Haklarından Doğa-Hayvan Haklarından yana; kültürün, sanatın yanında Bilimsel, Jineoloji ve Ekolojik yaşamın ışığında, emekle, umut ve sevgiyle üretenlerin sesidir sitemiz. Evrensel, cinsiyetçi olmayan, ötekileştirmeyen, hakikatin arkasında olan haberciliğe; hümanist, özgürlükçü düşünen, yazan, çizen yazarlara yer vermekteyiz. Şiddeti, ötekileştirmeyi, yok sayıyor; tacizi, tecavüzü, yalanı, kandırmayı, hırsızlığı meşrulaştıran içeriklerin karşısında duruyoruz.

Sitemizde umutlu, objektif cesur haberleri ve köşe yazarlarımızın yazılarını siz okuyucularımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Bizler ötekilerin dramatikleri değil, gündem yaratanlarıyız. Bizleri ötekileştirenlere haberlerle, yazılarla, analizlerle, araştırmalarla, gündem olacak konularla cevap vereceğiz. Verdiğimiz ve vereceğiniz emekle birbirimizi geliştirerek aydınlık bir toplum inşası için ileriye yürüyeceğiz.

Hedefimiz Dünya’nın bir çok yerinde ve Türkiye’nin 81 ilinde haberi size ulaştırmaktır. Bize haber göndermek isteyen her gönüllü muhabire, yerelde ya da merkezde yazı yazmak isteyen arkadaşlarımıza sitemizin sayfaları açıktır. Yazar sınırımız yoktur, her yazar kendi özgünlüğünü koruyarak sesini, kalemini burada görebilir. Kolektif emekle gerçeğin daha geniş okur kitlelerine ulaşacağı inancındayız.

Yazarlarımız

  1. Mukaddes Erdoğdu Çelik - Devam ediyor
  2. Ender İmrek - (Evrensel Gazetesi Yazarı)
  3. Nurgül Çetinkaya (Kumbaroğlu) - Devam ediyor
  4. Hamza Özkan - Devam ediyor
  5. Alp Altınörs - Devam ediyor - (Artı Gerçek Yazarı)
  6. Öykü Didem Aydın - Devam ediyor
  7. Sadrettin Kaya - Devam ediyor
  8. İrfan Hülakü - Devam ediyor
  9. Serhıldan Hülakü - Devam etmiyor emeğine sağlık
  10. Elif Yıldız Kıratlı - Devam etmiyor emeğine sağlık
  11. Özlem Armen - Devam ediyor
  12. Muazzez Uslu Avcı - Devam ediyor
  13. Kemal Bülbül - Devam etmiyor emeğine sağlık
  14. Gülser Han - Devam etmiyor emeğine sağlık
  15. Celalettin Can - Devam etmiyor emeğine sağlık
  16. Baran Karaaslan - Devam etmiyor emeğine sağlık
  17. Cemil Elden – Devam ediyor
  18. Behice Dinçer - Devam etmiyor emeğine sağlık
  19. Nazan Öğüt Tekin – Devam ediyor
  20. Eren Keskin – Devam ediyor ( Yeni Yaşam Gazetesi Yazarı )
  21. Azad Sağnıç - Devam etmiyor emeğine sağlık
  22. İrfan Babaoğlu – Devam ediyor
  23. Çiğdem Akbaba- Yüreğimizde yaşıyor
  24. Yılmaz Yıldız – Devam ediyor
  25. Ayten Avden – Devam ediyor
  26. Zarif Laçın – Devam ediyor
  27. Faruk Okuyucu - Devam etmiyor emeğine sağlık
  28. Ömer Faruk Gergerlioğlu - Devam etmiyor emeğine sağlık
  29. Arzella Bektaş – Gönüllü muhabirimiz
  30. Ahmet Karagöz – Devam ediyor
  31. Resul Geyık – Devam ediyor
  32. Hasan Şahin – Devam ediyor
  33. Hakan Tahmaz – Devam ediyor (Posted in Tükenmez site yazarı )
  34. Seher Yeğin – Devam ediyor
  35. Özgül Üstüner Coşkun – Devam ediyor
  36. Ertuğrul Günay – Devam ediyor ( Artı Gerçek yazarı )
  37. Hatice Bozkoç – Gönüllü muhabir Devam etmiyor emeğine sağlık
  38. Mazlum Doğan Çoban Coban – Devam ediyor
  39. Şehnaz Kaya- Devam etmiyor emeğine sağlık
  40. Ecrin Su Erişmiş –Devam ediyor (10-18 yaş arası çocuk yazar)
  41. Hıdır Özkan – Devam ediyor (10-18 yaş arası çocuk yazar )
  42. Ramazan Kavak – Devam ediyor
  43. Tamer Uysal – Devam ediyor (Konuk Yazar )
  44. Tufan Erbarıştıran - Devam etmiyor emeğine sağlık
  45. Kahraman Oğuz – Konuk yazar
  46. Sibel Özbudun – Konuk yazar
  47. Temel Demirer – Konuk yazar
  48. Neslişah Çetinkaya – Devam ediyor
  49. Sevim Alagöz – Devam ediyor
  50. Göksel Rıza Özkan – Devam ediyor
  51. Birgül Ergün (Haymatlos Gulê) – Devam ediyor
  52. Şebnem Oğuz – Devam ediyor
  53. Nazım Ilgar Akansel – Devam ediyor ( Genç yazar )
  54. Rahşan Yazar – Devam ediyor

Merhaba sevgili okur; dünden bugüne, bugünden yarına; emeğiniz, dayanışmanız ve duyarlığınız için bir kez daha teşekkür ederiz Sizler de kanalımıza abone olabilir, Sosyal Medya Hesaplarımızı takip edebilirsiniz ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz..

Sosyal Medya Hesapları:

WEP ► https://www.otekileringundemi.com/

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ► https://www.facebook.com/OtekilerinG/

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_...

YouTube► https://tinyurl.com/2kjpj5w8

Linkedin► https://www.linkedin.com/feed/

E. posta ► [email protected]   [email protected]

Editör: Haber Merkezi