ŞIRNAK- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ SÖYLEŞİ; Cizre Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yıldırım Gazeteci Hatice Aktay’a “Türkiye Kooperatifler Fuarını, kadınların sosyal ve ekonomi  tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. böyle bir tarihe sahip bir kentte yaşama başladığımızdan dolayı kendimizi şehrimize ve atalarımıza borçlu his ettik. Bundan dolayı yol arkadaşlarımız ve hamilerimizle Şehrimizin kültürel zenginliğine sahip çıkmak yaşatmak anlamında çalışmalara öncülük etmek kadın istihdamını ve kadının üretime katkısını arttırmak için yola çıkıktı. Özet olarak şunu söyleyebiliriz ki bu kooperatifin temel hedefi özümüzdeki güzelliklerin tekrar yaşanıp yaşatılmasına öncülük etmektir. Yani iktisadi olduğu kadar sosyal projelerde üretip şehrimize layık olmaya çalışacağız.” diye belirten Yıldırım, Kadın iş gücünün şehrimiz ekonomisine kazandırılması, Kadınların sosyal ve kültürel faaliyetlerinin geliştirilmesi, kültürel değerlerimizin korunmasının desteklenmesi, Kadınların dayanışma kültürü ile çevreye, şehrine duyarlı bir kadın kültürünün oluşması, yapılacak fizibilite çalışmalarıyla coğrafi koşulları gözeterek, kooperatif üyelerinin kazanç sağlayacakları ürünlerin üretilmesini sağlamak, üretilen ürünlere pazar araştırması, reklam desteği, lojistik destek, satış ve pazarlama ağı sunarak, kadınlara fayda sağlayabilecek bir yolda ilerleyeceğimize inanmaktayım. dedi. Yıldırım’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;



Sizi tanıyabilir miyiz?

1982 yılında Cizre’de doğdum. Evli ve 3 çocuk annesiyim. Çocukluğumdan beri sanata açılan bir pencerem vardı. Başta, Felsefe bölümünü okumaya karar versem de, Sanatsal anlamda ilerlemek istediğime inanarak Güzel Sanatlar Fakültesi okumaya karar verdim. 2004 yılında Mersin üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini kazanmamla bu serüvenim başladı. Bu başlangıcım sanatsal kimliğimi keşfetmeme ve kendimi tanıma yolculuğumun anahtarı oldu. 2009 yılında fakülte birincisi olarak bu bölümden mezun oldum. Felsefeye olan merakımı Anadolu Üniversitesi Felsefe bölümünü okuyarak tamamladım. 2019 yılında hem kendi kişisel atölyemi, kurdum. Bilgi ve becerilerimi şehrimiz ekonomisine kazandırmak özellikle dezavantajlı kadınlarımızın kendi ayakları üstünde durması ve alın terleriyle hayatlarını idame etmelerine yardımcı olmak için Cizre Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin kurulması için ben ve 6 bayan arkadaşımızın katkıları Cizre Ticaret ve Sanayi odasının ve Türk Kızılay Cizre Şubesinin hamiliğinde kurulmasına öncülük ettim.2019 yılından beri Kooperatifin yönetim kurulu başkanlığını yapmaktayım. Aynı zamanda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesiyim.

Kuruluş sürecinizden ve çalışmalarınızı aktarabilir misiniz?

2019 yılında kendi özel atölyemi kurmakla birlikte, hayal gücümü şekillendirip seramiğe dönüştürmemi sağlayan bir mekâna sahip oldum. Çalışmalarıma başlarken ilk hedefim Cizre’nin tarihi dokusunu çalışmalarımda sentezleyerek, geçmişimizden kalan önemli izleri seramikle bütünleştirmek oldu. Bu noktada yolun başındayım tabi ki. Hem kendi tasarımlarımda ilerleyip, hem de bilgi, sanat ve kültür hazinelerinin sembolü olan tarihimizi seramiğe taşıyarak sanatsal çalışmalarıma aktarmak istiyorum. Bizler çok köklü tarihe sahip bir şehrin insanlarıyız. Atalarımız tarihte adlarını her alanda altın harflerle yazdırmışlardır. Şimdi bile CİZRE deyince tarihi bilen insanlar için akla hemen Sibernetiğin atası İsmail Ebul-İz El Cezeri, Divan edebiyatının dehalarından Melaye Ciziri hemen akla gelecektir. Bizler böyle bir tarihe sahip bir kentte yaşama başladığımızdan dolayı kendimizi şehrimize ve atalarımıza borçlu his ettik. Bundan dolayı yol arkadaşlarımız ve hamilerimizle Şehrimizin kültürel zenginliğine sahip çıkmak yaşatmak anlamında çalışmalara öncülük etmek kadın istihdamını ve kadının üretime katkısını arttırmak için yola çıktık. Özet olarak şunu söyleyebiliriz ki bu kooperatifin temel hedefi özümüzdeki güzelliklerin tekrar yaşanıp yaşatılmasına öncülük etmektir. Yani iktisadi olduğu kadar sosyal projelerde üretip şehrimize layık olmaya çalışacağız.

 Bundan sonra nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?

Kendi özel atölyemi kurarken öncelikli amacım, kuracağım atölyede bölgemizdeki kadınların işgücüne dâhil edip, yaptığım üretime dâhil etmekti. Bu hayalimin başlangıcını gerçekleştirmek içinde 2019 yılında, yani atölyemi kurduğum yıl içinde, Cizre Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdum. Bu projedeki öncelikli amaç Kadınların güçlendirilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını bir çatıda bütünleştirmekti. Kısa Vadeli projelerimiz 20 kişilik istihdama ulaşmak orta ve uzun vadede tüm mahalle ve köylerde kooperatif bünyesinde ‘Kadın hüner evleri kurmaktır’.

Başladığınız bu yol ve yöntem bireysel olarak kadınlara ne şekilde faydalı olabilir?

Kadın iş gücünün şehrimiz ekonomisine kazandırılması, Kadınların sosyal ve kültürel faaliyetlerinin geliştirilmesi, kültürel değerlerimizin korunmasının desteklenmesi, Kadınların dayanışma kültürü ile çevreye, şehrine duyarlı bir kadın kültürünün oluşması, yapılacak fizibilite çalışmalarıyla coğrafi koşulları gözeterek, kooperatif üyelerinin kazanç sağlayacakları ürünlerin üretilmesini sağlamak, üretilen ürünlere pazar araştırması, reklam desteği, lojistik destek, satış ve pazarlama ağı sunarak, kadınlara fayda sağlayabilecek bir yolda ilerleyeceğimize inanmaktayım.

 Bölgede kadın olmak zor mu?

Kadın olmanın zor olması sadece bizim şehrimizde veya coğrafyamızda zor değildir. En medeni toplumlarda bile kadın olmak zordur. Kadınlara dayatılan roller her yerde olduğu gibi bu bölgede çok ağır yüklerle kadının sırtına bindirilmiştir. Kendi kimliğini yaşamasına ve gerçekten ne istediğinin sorusunu düşünmesine engel olan bir zihniyette yaşamak elbette zordur.

Yaşadığınız coğrafyada kadın istihdamı, çalışma yaşamı ve dışındaki emeğinin erkeklerle eşitlenmesinin ne gibi zorlukları var? Siz bu konuda neler yaşadınız? Ve ya yaşıyorsunuz?

Erkeğe göre kadını tanımlayan öğeler yumuşatılmaya çalışılarak, aslında kadını ötekileştirmektedir. Yaşadığımız coğrafyada ötekileşen kadının rolü daha çok ev içinde değerlendirmesinden dolayı çalışma alanın daha çoğu zorlukla karşılaşmaktadır. Bende bu topraklarda yaşayıp, büyüyen bir kadın olarak bunun zorluklarını yaşadım. Bu coğrafyadaki soruna, kurduğumuz kooperatifteki üyelerimin desteğiyle kadınların güçlü, sosyal ve kültürel yaşama daha çok dâhil edilen, iş yaşamına daha çok katılımını sağlamaya vesile olmaktır.

Bölgenin çalışan kadına bakış açısını nasıl değerlendirir siniz? Siz çalışmaya başladığınızda nasıl tepkiler aldınız? Bir kadın olarak tek başına çalışmanın ne gibi zorlukları var? Bunun üstesinden nasıl geldiniz?

Bir insanın kendisine inanmasının başında çıkmakta olduğu yolun, karşısına çıkabileceği engelleri baştan kabullenip, zorluklar karşısında yılmayıp, bütün başlangıçların başta zor olduğunun bilincinde olup, yoluna devam etmesi gerektiğine inanmaktır. O yüzden daha çok tepkilere odaklı değil ’de, gittiğim yolun daha aydınlık tarafı neresi diye sorgulamaya çalışarak, zorlukların üstesinden gelmeye çalışırım.

Kadınların iş yaşamına dâhil olması noktasında ulusal ve uluslararası birçok kurumun çalışmaları ve belirlemeleri mevcut. Birleşmiş Milletler, bakanlıklar, kalkınma ajansları gibi özellikle bir dönem hala devam eden mikro kredi verilmesi yönünde bir çaba mevcut. Bu ne kadar etkili oldu?

Mikro kredi kullanan kadınların, girişimcilik faaliyetlerinin sosyo-ekonomik düzeyde olumlu yönde bir katkı sağlamaktadır. Cizre’de Türk Kızılay Şubesinin mikro kredi alanında bir pratiği olduğu kadınlarımızda çok güzel karşılığı oldu. Kadına küçük de olsa bir sermaye verilmesiyle hem kadının kendine olan inancının güçlenmesinde, hem de kendisine ve ailesine ekonomik katkı sağlayarak, yaşam koşullarının iyileştirilmesini sağlamaktadır. Mikro kredi uygulamasında daha olumlu sonuçlar alabilmek için kadınların bu yönde daha çok bilgilendirilerek çözüm önerileri sunulması gerekmektedir. Mikro kredi uygulamasının en önemli zorluğu hizmetin verildiği kişinin genelde maddi imkânlarının yok denecek kadar kısıtlı olmasıdır. Bu yönde Mikro kredi faaliyetlerinin düzenleyici ve sektörü teşvik edici bir yasaya ihtiyacı vardır.

Editör: Haber Merkezi