DİYARBAKIR - Gittiği her deplasmanda ırkçı saldırıların hedefi olan Amedspor'un Sivas Belediyespor maçında sahaya çıkmaması kararının arkasında olduklarını vurgulayan Kulüp Başkanı Nurullah Edemen, deplasman yasağı kalkmazsa ligden düşürülmeyi göze alarak maçlara çıkmayacaklarını söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Amedspor, kuruluşundan itibaren çıktığı deplasman maçlarında sürekli organizeli saldırılara uğradı. Deplasman maçlarında sahaya çıkan oyuncuların ilk karşılaştığı şey, “Kürtler dışarı” ve ardından maç boyunca süren ırkçı küfürler oldu.

İsminden dolayı yayın kuruluşu kanallarının sansürüne takılan takım, TFF’ye yaptığı onca başvurudan da sonuç alamadı. Hakem ve TFF’nin yanlı tutumundan da şikayetçi olan takım, en son bu hafta gittiği Sivas Belediyespor deplasmanında, 41 haftayı bulan “deplasmana seyirci götürme yasağına” karşı sahaya çıkmadı. TFF’nin, Amedspor’a ilişkin görülmemiş kararlara imza attığına dikkat çeken Kulüp Başkanı Nurullah Edemen, buna karşın ezber bozmaya devam edeceklerini söyledi.

'LİGDEN DÜŞÜRÜLMEYİ GÖZE ALDIK’

Almış oldukları kararın arkasında olduklarını söyleyen Edemen, taraftarlarına yönelik deplasman yasağının sürdürülmesi halinde diğer maçlara da çıkmayacaklarını vurguladı. Edemen, “Başka takımın taraftarı sıkıntı yaşamadan Diyarbakır’a gelebiliyorsa, aynı şekilde bizim taraftarımızın deplasman maçlarını takip etme hakkı vardır. Yaptığımız protestoya karşın takımı ligden düşürmekle cezalandırma yolunu seçebilirler. Ancak biz bunu da göze aldık” dedi.

'ADALETSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUZ’

Takımın uğradığı çifte standardı kabul etmeyeceklerini dile getiren Edemen, Amedspor’un bilinçli bir şekilde hedef haline getirildiğine dikkat çekerek, “Bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Şoven ırkçı saldırılar bir yana, idari birimlerin takıma yönelik tavırlarına artık sabretmeyeceğiz. Biz bir futbol takımıyız. Kulübümüzün iç siyasete çekilerek kullanılmasına şiddetle karşıyız” ifadelerini kullandı.



'CEZASIZLIK IRKÇILARI CESARETLENDİRİYOR’

Geçen yıl oynanan Ankaragücü - Amedspor maçının ardından saldırıya uğradıklarını, yöneticilerinin linç edildiğini ve 5’inin hastaneye kaldırıldığını hatırlatan Edemen, “Ülkenin başkentinde protokol tribününde saldırıya uğradık. Ankara Savcılığı, Amedspor yöneticilerinin protokolde darp edilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Takip ettiğimiz soruşturmada hiçbir sonuç çıkmadı. Saldırganlara hiçbir ceza verilmedi. İdari birimlerin ısrarla ceza vermemesi ırkçı güruhları her zaman cesaretlendirdi” şeklinde konuştu.

'NAKİ’NİN KARARINI SAYGIYLA KARŞILADIK’

Edemen, daha önce sosyal medya paylaşımından dolayı bir buçuk yıl hapis cezası alan, saha içi ve dışında ırkçı saldırılara uğrayan takım kaptanı Deniz Naki’nin, Almanya’da uğradığı silahlı saldırı sonrası Türkiye’ye dönmeme kararını da değerlendirdi. Edemen, takımda 3 sezon oynayan Naki ile yaptıkları son görüşmede güvenlik nedeniyle Türkiye’ye dönmeyeceği kararını aldığını aktardı. Takım ile olan sözleşmesi devam eden Naki’nin almış olduğu kararı saygıyla karşıladıklarını dile getiren Edemen, “Futbol; sevgi, barış ve kardeşliktir. Ancak konu Amedspor olduğu zaman algılar değişiyor. Spor; milliyetçilik, ırkçılık, ötekileştirme, nefret söylemi ve linç etmeye dönüşüyor. Bu durum Türkiye futbolu için bir ayıptır. Buna müdahale edilmemesi daha büyük bir ayıptır” dedi.

MA / Lezgin Akdeniz
Editör: Haber Merkezi