DİYARBAKIR - Amedspor’a, deplasmanda  Esenler  Erokspor ile yapacağı karşılaşma için “geçmiş saha olayları” gerekçe gösterilerek taraftar yasağı getirildi. Görevlilerin suç işlediklerini belirten Amedspor, suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2'nci Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Amedspor, ligin 12’nci haftasında yarı saat 14.00’da deplasmanda Esenler Erokspor ile karşı karşıya gelecek. İstanbul’daki karşılaşma öncesi toplanan Esenler İlçe Spor Güvenlik Kurulu, geçmiş yıllarda yaşanan bazı olayları gerekçe göstererek Amedspor taraftarı için yasak kararı verdi. 

AMEDSPOR  HEDEF GÖSTERİLDİ

Esenler İlçe Spor Güvenlik Kurulu, geçmişteki maçlarda çıkan saha olayları bahane ederek şu kararı aldı: “Amed Sportif Faaliyetle- Bursaspor futbol müsabakası sonrasında sosyal medya üzerinden ve bazı STK’lar üzerinden Akned Sportif Faaliyetler futbol kulübünün kapatılmasına yönelik kampanyalar başlatılmıştır. Bu kampanyaların bölgemizdeki bazı vatandaşlar açısından suiistimale açık olması ve taraftar gruplarının arasında sözlü ve fiziki olumsuzluklar yaşanabileceği değerlendirilmiştir. TFF 2. Lig maçının (A) Yüksek Riskli müsabaka sınıfında olduğu belirlenmiş, Amed Sportif Faaliyetler futbol takımının seyircilerinin daha önceki müsabakalarında küfür ve hakaret İçerikli tezahüratları, deplasman stadı, taraftarları ve futbolcularına zarar verecek tutumlar sergilediği görülmüştür. Söz konusu durum değerIendirilmiş olup iki takım taraftarları arasında herhangi bir müessir olay yaşanmaması adına söz konusu müsabakaya Amed Sportif Faaliyetler takım taraftarlarının alınmaması kararı verilmiştir.”

Alınan yasak kararı doğrultusunda Amedspor taraftarı, yarın Esenler Erokspor maçına alınmayacak.  

AMEDSPOR: KURUL AMACI DIŞINA ÇIKTI

Kurulun taraftar yasağına karşın Amedspor, sanal medya hesabından yazılı açıklama yayınladı.  

Açıklamada, tebliğ edilen yazıda, taraftar yasağına gerekçe gösterilen maddeler tek tek incelendiğinde, sporun barış,  sevgi ve kardeşlik ruhunu ortaya koymak ve fair play ruhuna uygun bir müsabaka oynanmasını sağlama yükümlüsü olan ilgili ilçe spor güvenlik kurulunun amacının dışına çıktığı vurgulandı. 

‘KARAR HUKUKA AYKIRI’ 

Amedspor, “Takımımıza yönelik asli a olmayan bahaneler öne sürmüş ve taraftarımız için seyirci yasağı kararı almıştır. Esenler İlçe Spor Güvenlik Kurulu'nun gerekçeli kararları aslında her spor müsabakasında yaşanması muhtemel olaylardır. Gerekçeli kararların sadece kulübümüze mal edilmesi kulübümüzü ve futbolcularımızı hedef göstermektedir. Bu kabul edebileceğimiz bir durum değildir” diyerek verilen karara tepki gösterdi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliği önlenmesine dair kanun ve bu kanunun uygulanmasına dair Spor Yönetmelik’in 5 Md. İl Spor Güvenlik Kurulları ve İlçe Spor Güvenlik Kurullarını hangi kararları alacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda rakip takım taraftarlarının stadyuma alınmamasına ilişkin bir yetkileri olmadığı ve aynı zamanda kurulun oluşumunu dahil hukuk aykırı şekilde oluşturdukları açıktır” denildi.

‘YETKİLER KÖTÜYE KULLANILYOR’

Açıklamanın devamı şöyle: “Esenler Kaymakamlığı, Esenler Belediyesi, Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü, Esenler Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Esenler İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Esenler Erokspor Kulübü tarafından alınan 28.10.2022 tarih ve 2022/2 sayılı kararı kanun ve yönetmenlikte olmamasına rağmen, kulübümüze karşı aldıkları kararın keyfi ve art niyetli olduğu açıktır. Bu nedenle bu karara imza atan kamu görevlilerinin görev ve yetkilerini kötüye kullandıkları ve suç işledikleri açıktır.

264 KİŞİYİ KORUYAMAYAN KAMU GÖREVLİLERİ İSTİFA ETSİN

Taraftarlarımızı, futbolcularımızı ve kulübümüzü kriminalize eden ve ayrımcılık yapan kamu görevlilerini, görevlerini yapmaları gerekirken, görevden kaçarak yasak getirmelerinin izahı mevcut değildir. Stadyum kapasitesine göre alınabilecek taraftar sayımız olan 264 kişinin güvenliğini sağlayamayacağını iddia eden kamu görevlilerini derhal istifaya çağırıyoruz. 

  Alınan kararı ve gerekçelerini aynı zamanda kamuoyunun takdirine bırakmakla beraber kulübümüzü topluma yönelik ayrıştırıcı, ötekileştirici ve kutuplaştırıcı söylem ve dili kınıyoruz. Konu ile ilgili her deplasman yasağı kararı için yaptığımız gibi gerekli itirazları yapacağımızı ve kulübümüzün menfaatlerini koruma adına alınan kararı ve gerekçeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağımız.”

Editör: Haber Merkezi