Van’da stadı olmayan 2. Lig

Spordan, futboldan haberdar olup da Vanspor’un 2. Lig’e çıkmasına sevinmeyen kişi olduğunu düşünmüyorum şahsen.

Çünkü futbol masum bir spordur, siz bakmayın kenardan köşeden siyasete alet etmeye, mafya işine, şu işe, bu işe bulaştırmaya kalkışanlara, futbol ne siyasetle, nede başka bir şeyle ilişkilendirilemez, dünyada belki süregelen en doğal, en sade ve seyir zevki en üst seviyede olan bir spordur.

Ve en büyük tanıtım aracıdır, kendi içinde de bir sektördür, malzemecisinden oyuncusuna varana dek, çok büyük bir istihdama kaynaklık eder.

Şimdi Van’ın önünde böyle bir tanıtım fırsatı var, 2. Lig küçümsenecek bir tanıtım aracı değildir, hele yıllardır 3. Lig’den çıkma mücadelesi veren, 1990’larda iki dönem 1. Lig’de oynayan Vanspor için, hiç değildir.

Biz Van’ı tanıtmak için çeşitli gayretler içine giriyoruz; yerel, ulusal, uluslararası çok farklı organizasyonlar yapıyoruz, ama Vanspor’a gereken çıkış imkânı sağlanırsa, şimdiye kadar yapılan organizasyonların çok daha ilerisinde Van’ın tanıtımına katkı yapacaktır.

Hem bir tanıtım aracı, hem de bir istihdam alanı olacaktır.

Bırakın ana gövdedeki istihdamı, çekirdek satanın, ayakkabı boyayanın, mendil bulunduranın, çaycının, simitçinin, taksicinin bile para kazandığı bir sektörden söz ediyoruz.

Ve maçlar nedeniyle başka illerden gelen insanların doğru karşılanmasıyla, turizme yapacağı katkıyı ekleyelim bunlara…

Tabi, bu sözünü ettiklerimiz için bir altyapıya ihtiyaç var.

Şehrin uygun bir bölgesinde, uygun koşullar yaratılmış, eksiği gediği olmayan, uygun bir stadyum; en önemlisi bu.

Çünkü bu spor, stadyumda yapılır, stadyumunuz yoksa, galerisi olmayan kentlerde AVM salonları tercih eden ressamlar gibi, bir tane halı sahaya çekip maç yaptırmazsınız her halede takıma..!

Önce stadyum, sonra dışarıdan gelecek olan misafirleri karşılamak için kentteki tüm gerekli alt yapı ve organizasyonlar…

Şimdi bakıyoruz, Van’da stadyum yok!

Var, ama aslında yok!

Çünkü var olan zaten kısmen yıkılmış, gözden çıkarılmış, halı saha utancından olsa gerek öylesine maçların oynandığı bir stadyum.

Yenisinin yapılacağı söylendi, yer tespiti yapıldı dendi, şu dendi, bu dendi, ama ortada denenlere denk düşen en küçük bir belirti yok!

Bu konuda sözler de verildi ama birkaç ay sonra başlayacak olan 2. Lig maçları için söylediğim özellikte bir stadyumumuz yok!

Bundan sonra bu konuda süreç nasıl işleyecek, elbette ortaya çıkacak, ancak işin bu kısmının bir kent takımı için çok önemli olduğunu mutlaka yetkililer de takdir edecektir.

Bu arada ‘Vanspor’ ismiyle ilgili de bir-iki şey söylemek gerekiyor, çünkü farklı spekülasyonlar var.
Birçok ilde takımlar farklı isimlerle anılıyor, bazen bir şirket ismine dönüşüyor takımın ismi, bazen belediye ismine, vs.

Şahsen Van takımı için böyle bir firma, ya da belediye ismini uygun bulmayanlardanım.

Bana göre ‘Vanspor’ ismi bir marka isimdir, kulübün yönetimini bir özel sektör de, bir belediye de üstleniyorsa bu isimle devam etmelidir, takıma kendi damgasını vurmamalıdır, takım Van’a damgasını vurmalıdır.

Gerekçem de şudur;

Özel sektörün, belediyenin değil, Van’ın tanıtımı önemlidir.

Bir kentin takımı belediyenin ya da bir şirketin tanıtım aracına dönüşürse bana göre biraz yadırganmalıdır.

Hele bu Van için çok daha geçerlidir, çünkü Van’ın diğer bazı iller gibi tanıtım araçlarını, orijinal ve özel değerlerini heba etme lüksüne sahip değildir.
Editör: Haber Merkezi