HDP Van Milletvekili Lezgin Botan tarafından, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu hususlara dikkat çekildi.


1 – Van’da son beş yılda kömür ihtiyacı olduğu tespit edilen ailelerin sayısı kaçtır? Bu sayının yıllara ve ilçelere göre dağılımı nedir?
2 – Van’da son beş yılda kaç aileye kömür dağıtımı yapılmıştır? Bu sayının yıllara ve ilçelere göre dağılımı nedir?
3 – Van’da son beş yılda dağıtılan kömürün miktarı nedir? Bu miktarın yıllara ve ilçelere göre dağılımı nedir?
4 – Van’da son beş yılda dağıtılan kömür nereden ve nasıl temin edilmiştir? Bunun son beş yıla göre dağılımı nedir? Dağıtılan kömürün kalitesi nedir?
5 – Van’da dağıtılan kömür ihale usulüyle mi temin edilmektedir? Son beş yılda ihalelere katılan firmalar ve kazanan firmalar hangileridir?
6 – Erciş ilçesinde dağıtılan kömür torbalarının içinde taş çıkmasıyla ilgili herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Erciş’te dağıtılan kömür nereden temin edilmiştir?
7 – Van’da dağıtılan kömürle ilgili denetim yapılmakta mıdır? Bu denetimler ne zaman, nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır?
8 – Van’da dağıtılan kömürlerin kalite ve kükürt oranına ilişkin analizler yapılmış mıdır? Son beş yılda yıllara göre sonuçları nedir?
9 – Dağıtılan kömürden dolayı Van’da kış aylarında hava ve çevre kirliliği oranı nedir? Bu oranın son beş yıla ve ilçelere göre dağılımı nedir? Çevre ve hava kirliliğinden en çok Van’ın hangi bölgesi etkilenmektedir?
10 – Van’da 2011 depremi sonrası yapılan 20 bin TOKİ konutunun bulunduğu bölgede dağıtılan kömürden kaynaklanan hava ve çevre kirliliğine ilişkin alınan herhangi bir tedbir bulunmaktadır?
11 - TOKİ konutlarına doğalgaz hattı ne zaman çekilecektir? Yurttaşlara, kömür yerine doğalgaz yardımı yapılması düşünülmekte midir?
12 – Van’da koah, astım ve solunum yolu hastalıklarının son beş yılda yıllara ve aylara göre görülme istatistikleri nelerdir? Hava ve çevre kirliliğine bağlı olarak nükseden hastalıkların önüne geçmek için alınan tedbirler nelerdir?


Editör: Haber Merkezi