KARS-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Spor faaliyetlerini başlatan Amazonlar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, birçok alanda eğitimlerin verildiği kamplar düzenliyor. Kamplar özellikle çocuk ve gençler için psikolojik ve sosyolojik destek ile terapi görevi üstleniyor.


JINNEWS'in haberine göre; Türkiye’nin ilk kadın spor kulübü olan Amazonlar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, yurtiçi ve yurt dışından 6 bin 467’ye ulaşan tümü kadın olan üyeleriyle 6 federasyon kapsamında etkinlikler düzenliyor. Amazonlar Kulübü Başkanı Gül Soydan, Amerika, Avrupa ve Asya kıtasındaki birçok ülkeden 49 üyenin de kendilerine katıldığını, dağcılık, kayak, bisiklet, su altı sporları, gelişmekte olan sporlar ve atlı okçuluk federasyonlarına bağlı olarak etkinlik yaptıklarını belirtti.


‘Amacımız psikolojik ve sosyolojik destek’


Amazonlar Kulübü’nün kuruluş amacına değinen Gül, şunları dile getirdi: “Gençlerimizin başarı hedeflerine ulaşmada yanlarında olmak bizim için en büyük mükafattır. Amacımız başta dağcılık ve doğa sporları olmak üzere eğitimli olarak tüm spor dallarında kadınları, Türkiye’de mücadeleci, azimli kadın sporcuları ve bu spora yeni başlamak isteyen gençlerimizi bir araya getirmek, istedikleri doğa sporlarında eğitimlerini sağlamak, ulusal ve uluslararası faaliyetlere katılımlarını sağlamak. Bilgisayar bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklarla giderek hayattan kopan, taciz ve tecavüzlere uğrayan veya sevgiye, ilgiye muhtaç esirgeme kurumlarında büyüyen çocuklarımıza, hayatta emniyet almadan hayatın içine atılan gençlerimize, doğada yaşamayı, hayatta kalmayı, doğa sporlarını öğreterek yaşama tutunmalarını sağlamak. Amacımız hem doğada hem kampta kadınlarımıza ve çocuklarımıza psikolojik ve sosyolojik destek vermek. Her türlü doğa sporları kapsamında ülkemizdeki ve dünya genelindeki doğal güzelliklerini gezip görerek ve araştırarak korumak ve çevre koruma bilincini yaygınlaştırmak için çalışmalar yapmak ve bu amaçla faaliyetler ve eğitimler düzenlemek, bu konularda ulusal projeler oluşturmak ve ilgili bakanlıklarla uygulamaya geçmek amaçlarımızdır. Derneğimiz doğaya zarar verici faaliyetler içinde bulunmaz.”


Eğitimler sonrası Ankara’da sergi açılacak


19-24 Haziran arasında kamp alanında 9-17 yaş arası Kars, Sarıkamış, Arpaçay, Ankara ve İstanbul gruplarının birleştirildiğini dile getiren Gül, sertifikalı ilk yardım eğitimi ile 18 yaş altı sporcuların “ilk yardım farkındalık katılımcı belgesi” aldıklarını kaydetti. Gül, “Dağcılık temel eğitimi güvenli bölgede çadır kurma, emniyet alma, dağcılık ip düğümlerini öğrenme, doğada güvenli şekilde yürüme, doğadan eserler üretme, akşamları terapide duyguları ifade etme gibi birçok konuda eğitim aldılar. Aldıkları eğitimleri kamp hakkında duygu ve düşüncelerini kendi el yazıları ile dile getirdiler aileleri ile kamp sonrası çocuklarda olan değişiklikler birebir görüşülüp raporlandı. Yapılacak diğer kamplarda ilin coğrafi yapısına göre dağcılık eğitimi, spor tırmanış, dağ kayağı, kayak eğitimi, taş figürler, sazlık eşyalar üretim, dağcılık branşları temel eğitimleri kamp alanında verilmektedir. Her kampta hava durumuna göre akşamları kamp ateşinde duyguların ifade edilmesi terapisi yapılmaktadır. Psikolog, alınan yazılı verileri raporlamaktadır. Müzikle doğada terapi, mutlu olmayı öğrenme dersi, disiplinli yaşamayı öğrenme dersi, girişimcilik, vücut dili okuyarak tehlikelerden korunma dersi kamplarda uygulanmaktadır. Kamp sonrası çocukların ve velilerin düşünceleri kaleme alınarak raporlanmaktadır. Bu raporlar ve kamptaki uygulamalar, internet bilgisayar oyun bağımlısı çocuklara rehber olması için kitaba dönüştürülecektir. Her yıl yeni verilerle kitabın serileri basılacaktır. Eğitimler sonrası tüm illerden, eserlerden, Ankara’da sergi açılacaktır” diye belirtti.


‘Amazonların sıra dışı bir eğitim ve yönetim anlayışı var’


28 Haziran ve 4 Temmuz tarihleri arasında Kars’ta profesyonel yaz dağcılık eğitimi, Aralık ayında da kış dağcılık profesyonel eğitim kampı düzenleneceğini belirten Gül, bu kamplar öncesi sertifikalı ücretsiz ilk yardım eğitimi açılacağını da dile getirdi. Bursa İznik, Diyarbakır Ergani, Kars ve Ankara’da 2020 yıl sömestr tatili ile gelecek yıl da kampların devam edeceğini kaydeden Gül, “Amazonların sıra dışı bir eğitim ve yönetim anlayışı var. Bizim başarımızın sırrı, her konuda güvenli, emniyetli hareket etmek ve faaliyetlerimize sevgimizi katmamızdır” ifadelerini kullandı.


Gül, hayata geçirecek projeleri ise şu şekilde sıraladı: “Bağımlılıkla mücadele, düzenli, disiplinli yaşamayı öğrenme, sporla güvende kalmayı öğrenme, doğada, hayatta emniyet almayı öğrenme, ebeveynlerini anlayabilmeyi ve sorumluluk almayı öğrenme, bilgisayar oyunları dışında yaşanacak bir hayat olduğunu öğrenme, kendini ifade edebilmeyi, mutlu olmayı öğrenme, ipler, tüyler, seramik, taş, sazlık, fotoğraf ile görmeyi, üretmeyi ve sanatı, dağcılık sporunu profesyonel öğrenme, vücut diline, olaylarda detaylara dikkat etmeyi öğrenme, insanların ihtiyaçlarına dikkat ederek hayatı projelendirmeyi öğrenme, kültürel kaynaşmayı, doğaya ve canlılara sahip çıkmayı öğrenmektir.”


‘Çocuklar tablet ve bilgisayara bağımlı yaşıyorlar’


“Bazı şeyleri erken yaşta görmek, öğrenmek bir çocuğun elde edebileceği en büyük hazinelerden biridir” diyen Gül, çocukların telefon, bilgisayar ve tabletlere gömülü bir şekilde yaşadıklarına dikkat çekti. Çoğu ebeveynin çocukları tarafından reddedildiğini ve çocuk ile ebeveyn arasında aşılmaz bir duvar örüldüğünü belirten Gül, “Kamplarda onlar, siz olmadan, sizin gibi düşünmeyi, hayata sizin pencerenizden bakmayı öğreniyorlar. Dönüşlerinde aileleri ile bağları güçlü, olgunlaşmış, hayatta kendi başına emniyet almayı öğrenmiş, kendini ispatlamış, hedefleri olan, üreten, sanatçı gözü ile bakabilen bireyler olarak evlerine dönüyorlar. Aileler çocuklarına hayatta her konuda başarılı olacaklarını, sonsuz inanç ve güvenleri olduğunu söylemeliler. Bunu ifade ederken sevgilerini de göstermeliler ve yüreklendirmeliler.”

Editör: Haber Merkezi