ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Naklen yayın krizinde kulüpler sıcak para için geri adım attı, döviz ucu açık sabit kurla 5.80’e sabitlendi!

Arif Kızılyalın'ın haberine göre; Türk futbolunda geçen sezon sonundan bu yana devam eden naklen yayın ücretlerine ilişkin kriz, Kulüpler Birliği, Türkiye Futbol Federasyonu ve yayıncı kuruluş arasında ayrı ayrı yapılan görüşmelerin ardından sona erdi. Sabah saatlerinde Kulüpler Birliği Vakfı’nı ziyaret eden TFF Başakanı Nihat Özdemir ve ekibi, öğleden sonra da Katarlı yayıncı şirket beIN Sports ile görüşüp yayın sözleşmesinin yeni haliyle yürürlüğe girmesi konusunda prensip kararı aldı. Yapılan pazarlıkara göre beIN Sports, futbol naklen yayınları için yıllık 410 milyon dolar ödeyecek. Ancak döviz ödemlerinde ucu açık 5.80’lik sabit kur kuralı işleyecek. Böylelikle yayıncı kuruluş yüzde 20’lik bir indirim alırken sabit kur konusunda da orta nokta bulunmuş oldu.
Bu anlaşmada arabuluculuk görevini üstlenen TFF Başkanı Nihat Özdemir’in, hem Kulüpler Birliği’ne, hem yayıncı kuruluşa, ‘Anlaşamazsanız Türk futboluna zarar verirsiniz’ mesajı verdiği öğrenildi.

Sabah KBV’de!

TFF Başkanı Nihat Özdemir, Başkanvekili Servet Yardımcı, yöneticiler Kadir Kardaş ve Erhan Kamışlı, sabah saatlerinde Kulüpler Birliği Vakfı’nı ziyaret etti. Yayıncı kuruluş beIN sports’un katılmadığı toplantıda, kulüpler geciken ödemelerin bir an önce yapılması için federasyonu sıkıştırırken Katarlı şirketin ödemeyi geciktirmesi halinde teminat mektubunun kullanılması konusu gündeme geldi. Ancak TFF Başkanı Nihat Özdemir, sezona bu kadar kısa süre kalmışken yayıncı kuruluş ile orta noktanın bulunmasının Türk futbolu için daha yararlı olacağını yolunda görüş belirtince sözleşmenin ‘ihtarname ile fesih’ ihtimali ortadan kalktı.

Kulüpler sıcak parada diretti!

Transfer döneminde önemli isimlere imza attıran kulüpler, 8 Temmuz’dan bu yana geciken ödemeler için, ‘acil para’ şartını öne sürdü. Bu görüşmede yayıncı kuruluşun yüzde 20 civarında bir indirim istediği konusu da görüşüldü. Bazı kulüplerin bu duruma itiraz ettiği öğrenildi ancak büyük kulüplerden birinin başkanının, “Futbolumuzun değeri zaten 500 milyon değildi, Katarlılar giderse 200 milyon dolarlara gerileriz” dediği de öğrenildi. Yaklaşık 1.5 sat süren bu toplantının ardından TFF heyeti, Kulüpler Birliği Binası’ndan ayrıldı ve Katarlı şirket ile temasa geçti. Telefon ve telekonferans ile yapılan bu görüşmede özellikle döviz kuru üzerinde yoğun pazarlıklar yapıldı. beIN Sports 4.81 rakamında ısrar ettiyse de federasyon bu rakamı, kulüplerin ısrarı nedeniyle şimdiki kurdan sabitlemek istedi. Katarlı şirket bu kez ‘maksimum kur’ teklifini getirdi. Ve el sıkışıldı. Eğer aksilik yaşanmazsa ödemeler güncel kur üzerinden gerçekleşecek, ancak dolar 5.81’i görürse 5.80’lik sabit kur devreye girecek.

 
Editör: Haber Merkezi