SUDAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; 3 Haziran'da askerin sivil göstericilere ateş açması sonucu en az 118 kişi hayatını kaybetmişti.











Sudan'da darbe yönetimi ile sivil muhalifler, ülkeyi yönetecek bir geçiş konseyi kurulmasına ilişkin müzakereleri sürdürme konusunda anlaşmaya vardı.



Karara ilişkin açıklama, arabuluculuk yapan Etiyopya'nın Sudan Özel Temsilcisi Mahmud Dirir'den geldi.



Bu kapsamda ilk adım olarak muhalefet, 9 Haziran'da başlattığı sivil itaatsizlik eylemlerini ve grevleri askıya alırken Askeri Geçiş Konseyi de mahkûmları serbest bırakacağını bildirdi.



Büyükelçi Mahmud Dirir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Daha önceki müzakereler sırasında alınan kararlardan geri dönüş olmayacak. Bağımsız bir konsey için de çalışmalar iyi niyet çerçevesinde yürütülecek. Askeri Geçiş Konseyi, taraflar arasında güven inşa edilmesine razı oldu. Siyasi mahkumları serbest bırakacak. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri de kendi cephesinden müzakerelere istekli olduğunu gösterdi ve eylemlerini askıya aldı" ifadelerini kullandı.



Söz konusu karar, ordunun 3 Haziran'da demokrasi yanlılarının bulunduğu alana baskın düzenleyerek en az 118 eylemciyi öldürülmesinin ardından çöken müzakerelere yeniden dönmek için tarafların yumuşama ve geri adımı olarak değerlendirildi.



Görüşmelere nerede ve hangi şartlarda başlanacağı konusunda detay verilmedi.



Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in geçen hafta Hartum'a yaptığı ziyaretten sonuç çıkmamıştı.





Ahmed'in görüşmelerde 15 kişilik bir geçici konsey kurulmasını, sivillere 8, askerlere de 7 sandalye verilmesini önerdiği ancak askerin bu teklife karşı çıktığı ifade edildi.



Askerin başkent Hartum'da demokrasi nöbeti tutanlara saldırarak en az 118 kişiyi öldürmesi uluslararası kamuoyunda sert tepkilere neden olmuştu.



Bu olayların ardından taraflar arasındaki müzakereler durmuş, muhalefet kapsamlı sivil itaatsizlik ve siyasi grev kararı almış, askeri yönetim de 9 ay içinde genel seçime gidileceğini açıklamıştı.



İLGİLİ HABER






Sudan'da kriz: Çok sayıda asker gözaltında, 4 kişi daha öldürüldü






Sudan'da kriz: Çok sayıda asker gözaltında, 4 kişi daha öldürüldü



Askerlere yönelik suçlamalar arasında tecavüz de bulunuyor. Sudanlı doktorlar 70 tecavüz vakası gördüğünü söyledi.











BM KINADI



Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ülkede yaşanan şiddet olayları sert bir dille kınadı.



BMGK'den yapılan açıklamada, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri Sudan'da son dönemde yaşanan şiddet olaylarını sert bir dille kınayarak sivillerin hayatını kaybetmesi ve yaralanması konusundaki üzüntüsünü ifade etmiştir" denildi.



BMGK'ye üye ülkelerin Sudan'da sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulması çağrısı yaptığının altı çizilen açıklamada, Konsey üyelerinin insan haklarına saygı duyulmasının, sivillerin korunmasının, sorumlulardan hesap sorulmasının ve adaletin sağlanmasının önemini vurguladığı aktarıldı.



NE OLMUŞTU



Haziran ayının başından itibaren ordu, darbe hükümetini "sivil yönetim" talebiyle protesto yapan eylemcilere karşı aşırı şiddet kullanmaya başlamış ve yüzlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Birçok medya kaynağına göre Sudan'da internet kullanıma yapılan engellemelerden dolayı ordunun paylaştığı ölü ve yaralı sayıları gerçeği yansıtmıyor. Pazar günü itibariyle protestocular ordunun kullandığı aşırı şiddet nedeniyle "sivil itaatsizlik" çağrısında bulunmuş ve bundan bir süre önce de hükümet ile protestocular arasındaki görüşmeler durmuştu. Sudan'da hükümette bulunan Askeri Geçiş Konseyi, Nisan ayında Ömer el-Beşir'i aylarca süren sivil protestoların ardından bir darbe ile deviren askerlerden oluşuyor. ( Kaynak: Artı Gerçek )



Editör: Haber Merkezi