ANKARA - Kürt sorununa dair tartışmalara işaret eden DEM Partili Cengiz Çandar, Türkiye’nin “Suriye” politikasının 180 derece değişmesi gerektiğini belirterek, “Güçler dengesi gayet elverişli şartları ortaya koyuyor” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Cengiz Çandar, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren Dışişleri Bakanlığı bütçesinde söz aldı. Türkiye’nin Suriye politikasını eleştiren Çandar, Türkiye’nin Esad’a dair çabalarının da sonuçsuz kaldığını söyledi.

Çandar, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’yi “yok etmek” için Esad ile temas kurmaya çalıştığını belirtti. Çandar, “Siz, Rusya’nın aracılığından medet umarak, Şam Yönetimi'nin kapısını çalmak için harcadığınız mesainin yarısını, Suriye topraklarının yaklaşık üçte birinde ve sınırlarımızın dibinde oluşmuş yönetimle kurmak için harcasaydınız, her bakımdan çok daha isabetli bir iş yapmış olacaktınız” dedi. 

‘12 YILDIR HÜKÜME SÜREN BİR YÖNETM VAR’

Çandar, “Suriye'de -bir klişe olarak tekrarlanıyor- bir terör koridoru yok. Orada tam 12 yıldır hüküm süren bir yönetim var ve bu yapı, Suriye'den ayrılıp bağımsız bir devlet kurmayı da hedef almıyor. Yarın öbür gün Şam Yönetimi ile uzlaşabilir. Zaten ilişkileri de var. Söz konusu bölgede yasayan yüzbinlerce insan -Kürt, Arap, Süryani, Çerkes ve Türkmen- Türkiye'nin vatandaşlarının soydaşları ve akrabalarıdır. O bölge hem beşerî ve hem de coğrafi olarak Türkiye'nin doğal uzantısı. Onları, Amerika ve İsrail'in potansiyel maşaları, o bölgeyi Amerika ve İsrail'in nüfuzu altına girecek ‘uydu yapı’ olarak niçin görüyorsunuz? Orayı, niçin Amerika ve İsrail’in eline bırakmayı öngörüyorsunuz? Türkiye o bölgeyle yoğun ve doğal bir ilişki kurmak durumundadır, zorundadır” diye konuştu.

Van Kent Konseyi: Belediye Eşbaşkanlarımızın yanındayız Van Kent Konseyi: Belediye Eşbaşkanlarımızın yanındayız

‘180 DERECE DEĞİŞMELİ’ 

Çandar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl 1 Ekim'den başlayarak, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin başını çektiği yeni girişimin harekete geçirebileceği dinamiklere ve hatta ana muhalefet partisinin yaklaşımına bakılırsa, Türkiye' deki mevcut güçler dengesi, Suriye politikasının tepeden tırnağa, 180 derece değişmesi için gayet elverişli şartları ortaya koyuyor. Bu arada Başar Esad’ın Şam Yönetimi, PYD ve YPG’yi ‘terör örgütü’ olarak görmüyor. Hatta bazı noktalarda iş birliği bile yapıyor. Şam özerk bir bölge istemiyor, bu kesin. Ama bu aralarında bir konu, bir anlamda Suriye’nin iç meselesi. Türkiye’nin bu adı geçen tarafların her ikisiyle de ilişkisi yok. Sayın Bakan, burada hiçbir tuhaflık görmüyor musunuz?”

Kaynak: https://mezopotamyaajansi40.com/tum-haberler/content/view/259258