ARDAHAN – Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt referans fiyatını 1 Şubat’tan itibaren litresini 1.53 TL’ye yükseltti. Ancak Ardahan’daki köylüler, yazın satacakları sütün parasını peşin aldıkları için fiyat artışından yararlanamıyor.

Ocak ayında Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt referans fiyatını 1 Şubat 2018'den itibaren geçerli olmak üzere litresini 1.53 liraya yükseltti. Ancak gelecek yazın satacakları süt parasını şimdiden alan ve tüccarlara borçlanan Ardahanlı süt üreticileri bu fiyat artışından faydalanamayacak.

Önceki dönemlerde sütte yapılan fiyat değişiminin kendilerinin de etkilediğini dile getiren Hoçvan Hasköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Vahit Dursunoğlu, hatta paralarını peşin almalarına rağmen süt fiyatındaki düşüş durumunda tüccarların kendilerinden para kestiğini belirterek, “Ama şimdi sütün litre fiyatı 1.53 lira olmasına rağmen tüccarlar sütlerimizi 1 TL’den alıyor. Tüccarlar fiyat artışına hiç aldırış etmeden sütü 1 TL’den hesaplamaya devam ediyor” dedi.

Dursunoğlu, sütün litre fiyatındaki artışın kendilerine hiçbir şekilde yansımadığını belirterek, “Sütlerimizi alan firmalar ve tüccarlar söz birliği etmiş gibi. Durumumuzu anlatıyoruz ama kimse bizimle ilgilenmiyor. Tüccarların eline bir fırsat geçmiş onu da sonuna kadar bize karşı kullanıyorlar. Tüccarlarla sütün litre fiyatını 1 TL ile 1.10 TL’ye anlaşmışız. Fakat önceki dönemlerde sütün fiyatında düşüş yaşandığında biz de fiyatı düşürüyorduk. Bu seferki artışta tüccarlar buna uymadı ve hiçbir şekilde fiyat artışına gitmedi. Biz de mağdur durumdayız. Bu durumu 21 köyün muhtarına anlattım ama oralı bile olmadılar. İki köyün muhtarına ‘Siz sütü 1.10 liraya satıyorsunuz ben 1.20 liraya alayım’ dedim, fakat muhtarlar oralı olmadılar. Tüccarlar muhtarlara para mı veriyorlar anlamadım? Defalarca bunu anlattım ama dinleyen olmadı” ifadelerini kullandı.

‘DİĞER KÖYLERE DE ÖRNEK OLURDUK’

Fırsatçı tüccarlardan kurtulmanın tek yolunun kendi üretimlerini yapmak olduğunu söyleyen Dursunoğlu, 2009 yılında kooperatif kurduklarını ancak eksiklikler nedeniyle üretim yapamadıklarını belirterek, “Yetkililerden kooperatifimizde üretim yapabilmemiz için bize destek vermelerini istiyoruz. Üretim yaparsak rekabet ortamı doğacak ve sütün fiyatı da doğal olarak artacak. Biz sütü 1.50 liradan alır ve diğer köylere de örnek oluruz. Bu şekilde işletmemizin kapasitesini yükseltip diğer köylerden de süt alırız” diye konuştu.

KOOPERATİFE RUHSAT ENGELİ

Kooperatif binasının yanında iki süt taşıma aracı ile soğutucularının olduğunu aktaran Dursunoğlu, ruhsat için başvurdukları Ardahan İl Özel İdaresi’nin olumlu yanıt vermediğini ifade etti.

Ruhsat vermeyişlerinin nedeninin ise “İmar planınız yok” diye açıklandığını ancak proje sunmalarına rağmen hala ruhsat alamadıklarını dile getiren Dursunoğlu, “Kısa bir süre önce il özel idaresi ruhsatımızı vereceğini söyledi. Denetime geldiler, binayı incelediler ve binadaki demir direkleri bahane edip ‘yeniden proje hazırlayacaksınız’ dediler. Yani her defasında bahane bulup ruhsatımızı vermiyorlar” dedi.

HAYVANCILIK BAŞLI BAŞINA ZOR İŞ

Kooperatiflerinde üretim yapmaları durumunda tüccarlardan ancak o şekilde kurtulabileceklerini ifade eden Dursunoğlu, bu haliyle ucuz süt alan tüccarlar tarafından sömürüldüklerini söyledi. Kendi markalarını üreteceklerini aktaran Dursunoğlu, üretime başlamaları halinde şubelerini açacaklarını ve ürünlerini burada tanıtarak satışını yapacaklarını dile getirdi.

Hayvancılığın başlı başına zor bir iş olduğunu, saman ve yem fiyatlarındaki artışa rağmen süt fiyatlarından kar edemediklerini vurgulayan Dursunoğlu, sorunlarını anlatacakları muhataplarını bulamadıklarını belirterek, “Eğer kooperatif ayakta durursa, rekabet ortamı ortaya çıkar halkın sütü para eder ve herkes rahatlar” diye konuştu.

MA / Mahmut Ruvanas
Editör: Haber Merkezi