Silopi Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü bünyesinde Cudi Mahallesi’nde Taybet Ana Kadın Danışma Merkezi  bir yıl önce bugün açıldı. Açılışa, Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, Pakize Nayır’ın annesi Behiye Nayır, Taybet İnan’ın çocukları ve HDP il, ilçe yöneticileri katıldı. 

 Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmelerden bazıları şöyle: 

1875: ABD’li sivil haklar Aktivisti Mary Jane Mcleod doğdu. 1935 yılına siyahi kadınlar için Ulusal Konsey’i kuran Mary, Birleşmiş Milletler tüzüğünü oluşturan ABD heyeinin resmi olarak bir parçası olan tek Afrikalı-Amerikalı kadındı. 

1891: Nükleer tıbbın kurucularından biri olarak bilinen araştırmacı ve fizikçi Edith Hinkley Quimby, dünyaya geldi. Çalışmaları, X ışınlarının teşhis ve tedavi edici uygulamalarını geliştirmeyi içeriyordu. Ana endişelerinden biri, hem radyoaktif malzemeyi kullananları korumak hem de tedavi edilenlere gereken en düşük dozun verilmesini sağlamaktı. 

1896: Fransız ve Kanadalı feminist reformcu, politikacı ve senatör olan Therese Casgrain, doğldu. Quebec eyaletinde kadınların oy kullanma hakkı mücadelesinde lider olan ve Kanada’da siyasi bir partiye liderlik eden ilk kadın olan Therese, daha sonraki yaşamında nükleer silahlara karşı çıktı ve bir tüketici aktivistiydi. Therese, 1980 Quebec egemenlik referandumunda “hayır” tarafındaydı. 

1930: ABD’li doktor, yazar ve aktivist olan Janette Dexter Miller, dünyaya geldi. Böcek ilaçları, nükleer radyasyon, meme kanserine dair araştırmalarıyla bilinen Janette, ölümcül kimyasallar, kirlenmiş su ve zehirli böcek ilaçları konusunda danışmandı. İşçilerin korunması ve bazı kimyasalların işyerlerinde  yasaklanması için verilen mücadele de yer alan Janette aynı zamanda bir onkoloji profesörüydü. Janette, 7 Kasım 2019’da hayata veda etti. 

Editör: Haber Merkezi