İngiltere’de 1983’te Greenham Common Kadınlar Barış Kampı aktivistlerinin çağrısıyla 50 bin kadın hava kuvvetleri istasyonuna getirilen seyir füzelerini protesto etmek için nükleer üssün etrafını dönerek eylem yaptı. 

Kamp eylemi 2000 yılına kadar da sürdü. Eylem, kadınların geleneksel rolleri reddi olarak da yankılandı. Kadınların bu eylem süresince akşam olunca eve gitmeyerek eylem alanında bulunması, “kadınların geleneksel rolleri reddi” olarak değerlendirildi.

Tarihte bugün yaşanan diğer önemli olaylardan bazıları şöyle:

1865: İsveçli kadın hakları savunucusu yazar Helga Frideborg (Frida) Maria Stéenhoff doğdu. Frida’nın ilk çalışması, 1886'ta kaleme aldığı tiyatro oyunu oldu. Mücadelesi süresince kadınların oy hakkı hareketinde ve anti faşist mücadele saflarında yer alan Frida, 22 Haziran 1945’de yaşamını yitirdi. 

2005: Kadın Adayları Destekleme ve Eğitim Derneği (KA-DER), 18 kadın belediye başkanıyla Hatay’da bir araya geldi. Toplantının sloganı, "Türkiye'de belediye başkanları kadın olmalıdır" oldu.

2005: Şili tarihinde ilk defa bir kadın cumhurbaşkanlığı seçiminde 2’nci tura kaldı. Seçmenlerin yüzde 46'sı sosyalist aday Michelle Bachelet’e destek verdi. Michelle Bachelet’in babası, faşist general Augusto Pinochet tarafından katledilmişti.

2018: RJAK Süleymaniye Ofisi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in direnişine destek amacıyla açlık grevi başlattı.

2019: Suriye Gelecek Partisi Halep Temsilciliği Örgütleme Bürosu, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla Şêxmeqsud Mahallesi’nde “İrademiz şiddetten güçlüdür” adlı fotoğraf sergisi açtı.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi