Kate Edger, Yeni Zelanda Üniversitesi’nin matematik ve Latince bölümünü bitirerek ülkede üniversite diploması alan ilk kadın oldu.

Kate Edger 6 Ocak 1857’de İngiltere’de doğdu. Kate, Britanya İmparatorluğu'nda Bachelor of Arts’ı kazanan ilk kadın olarak tarihteki yerini alırken, 1882'de Nelson Kız Koleji'nin ilk müdürü oldu. Kadınların oy hakkını destekledi ve 1930'ların başına kadar Kadın Hıristiyan İstikrar Birliği'nde aktif olarak yer aldı. Kate, 6 Mayıs 1935’te Yeni Zelanda’da yaşamını yitirdi.

Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar:

1921: ABD’de Wisconsin eyaletinde “Kadın Hakları Yasası” kabul edildi. Böylece ülkede medeni kanunlar çerçevesinde kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu ilk eyalet Wisconsin oldu. 

1973: Fransa’da Cinsel Bilgilendirme, Doğum Kontrolü ve Aile Eğitimi Yüksek Kurulu kuruldu. Kurul, gençlere ve yetişkinlere aile ve cinsel eğitim, doğum kontrolü, evlat edinme ve çiftlerin sorumlulukları konularında bilgi vermek ve gençlerin cinsel eğitimini yaygınlaştırmak amacıyla, halk sağlığından sorumlu bakanlığa bağlı olarak kuruldu. 

1975: Fransa’da evlilikle ilgili kuralları cinsiyet eşitliği yönünde değiştiren “Boşanma Reformu Yasası” ile kız ve erkek çocukların eğitim haklarını eşitleyen Eğitim Yasası kabul edildi. Boşanma Reformu Yasası’na göre, ailenin ikametgâhı, karşılıklı anlaşma ile seçilecek, evlilik dışı ilişki suç olmaktan çıkacaktı. İki tarafın anlaştığı davalarda taraflar gerekçe sunmak zorunda kalmayacaktı. Boşanma sürecinde ayrı ikamet izni, nafaka ve mahkeme masraflarının karşılanması, küçük çocukların velayeti ile ziyaret ve barınma haklarının tahsisi, çocukların bakımına katkı payının tespiti yapılabilecekti. 

1993: İstanbul’da çeşitli iş kollarından yüzlerce kadınının girişimiyle “Emekçi Kadınlar Kurultayı” yapıldı.

2007: Antalya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi evli olduğu kadına tecavüz eden H.A.’yı 10 yıl 5 ay hapse mahkum etti. Türkiye’de ilk defa bir erkek evli olduğu kadına tecavüz etmekten hüküm giydi.

2009: Beyoğlu’nda bir barda yaşanan tecavüz olayını protesto eden feministler, olayın geçtiği sokağı da kapsayan bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylem sırasında kafe ve barlarda oturanlara, Bekar sokaktan başlayarak bildiri dağıtıldı; duvarlara “Tacize, tecavüze son!” sticker’ları yapıştırıldı.

Yürüyüş Mis sokak boyunca devam etti ve İmam Adnan sokakta noktalandı. Civardaki kadınların da alkışlayarak destek verdiği eylemde, “Bu sokakta tecavüzcü var”, “Erkekler tecavüz ediyor, devlet göz yumuyor, kadınlar burada meydan okuyor” sloganları atıldı; can güvenliği talep edildi.

Dağıtılan bildiride şöyle denildi: “Biz kadınların evde, işte, okulda olmadığı gibi sokakta da can güvenliği yok. Biz kadınlar her yaşta, her konumda, her yerde, her meslekte, her saatte  erkeklerin cinsel taciz ve saldırılarına maruz kalabiliyoruz. Geceleri sokakta dolaşmak ise başlı başına erkeklerce şiddet gerekçesi, tahrik nedeni kabul ediliyor. Barlar, kafeler, sokaklar, meydanlar erkek işgali altındayken sokağa çıkmak cesaret istiyor. Özellikle tecavüzcü, tacizciler sokaktayken, polis onları yakalamazken, yakaladığı nadir zamanda yargı serbest bırakırken…” “Tacize, tecavüze sessiz kalmak suça ortak olmaktır” diyen feministler, tüm kadınları yaşadıkları taciz ve tecavüz olaylarını örtbas etmek yerine teşhir etmeye çağırdı. 

2018: Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında oy birliğiyle tahliye kararı veren Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez oy birliğiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi. Cezaevindeyken milletvekili seçilen Leyla’nın tahliye edilmesi için yapılan başvuru sonucu tahliye kararı çıkmıştı. Ancak, Leyla ile ilgili verilen tahliye kararına savcılık bir üst mahkemeye itirazda bulundu. 

2019: Federe Kürdistan Parlamentosu’nun yeni başkanı Rewas Fayeq oldu. KDP ve YNK’nin yeni hükümet konusunda anlaşmaya vardığı mutabakat gereği parlamento başkanlığının YNK’de olması öngörülmüştü. İki adayın girdiği seçimi YNK’nin adayı Rewas Fayeq kazandı. 

2020: TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu öncülüğünde, “cinsel istismar yasası” ve İstanbul Sözleşmesi’ni iptali tehdidine karşı onlarca kentte eylem gerçekleşti.

2021: Adıyaman'ın Çelikhan İlçesine bağlı Pınarbaşı (Bulam) beldesinde yaşayan Barış Annesi Şehriban Tunç, dün gece geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

( Kaynak: JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi