Fransa’da kadın hakları ve erkeklerle kadınlar arasında fırsat eşitliği için parlamento delegasyonlarının oluşturulmasına yönelik 99-585 sayılı kanun 12 Temmuz 1999'da yayınlandı.

Tarihte bugün yaşanan gelişmelerden bazıları şu şekilde: 

1870: Britanyalı kemancı, aktivist ve süfrajet Constance Elizabeth Bryer 12 Temmuz 1870’de doğdu. 

Constance, Kadınların Sosyal ve Siyasi Birliği'ne (WSPU) ve Kadınlara Oy Hakkı için Kilise Birliği'ne (CLWS) katıldı ve kampanya yürütmek için müzik kariyerini bıraktı. Mayıs 1912'de Londra'daki Regent Caddesi'ndeki camları kırdığı için hapis cezası aldı. Birmingham'da HM Hapishanesi’nde dört ay yattı. Açlık grevine katıldı.  

1919: Kuzey Denizi’nde bulunan Jersey Adası’nda, eşleri vergi mükellefi olan evli kadınlara ve yılda 10 sterlin veya daha fazla kira ödeyen 30 yaşın üzerindeki kadınlara oy hakkı verildi. 

1974: Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Behice Boran Sakarya Cezaevi’nden tahliye oldu. 

1979: 1970'lerin Jamaika kökenli İngiliz feminist, aktivisti Olive Elaine Morris sağlık sorunu nedeniyle 27 yaşında hayata veda etti. Polisin cinsel tacizi ve işkencesiyle 16 yaşında tanıştı. Çalışmaları nedeniyle her zaman İngiliz polisinin baskısı ve takibi altındaydı. Birleşik Krallık'taki Siyah Kadın Hareketi'nde kilit bir isimdi. Afrika ve Asya Kökenli Kadınlar Örgütü'nün kurucu üyesiydi. Kara Panterler’le çalıştı.  Siyah kadın hareketinde büyük iz bırakan Olive’nin adını taşıyan bir bina var. Ayrıca onun anısına burs veriliyor.

1984: Geraldine Anne Ferraro ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı adayı oldu. Politikacılığının yanı sıra gazeteci, yazar ve iş kadını olan Geraldine Anne Ferraro, Demokrat Parti’den başkan yardımcısı adayı olarak gösterildi. 

1999: Fransa’da kadın hakları ve erkeklerle kadınlar arasında fırsat eşitliği için parlamento delegasyonlarının oluşturulmasına yönelik 99-585 sayılı kanun yayınlandı.

2006: İstanbul’da Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından örgütlenen ve iki gün süren Fuhuşla Mücadele Konferansı sona erdi.

2017: FEMEN üyeleri Almanya’da konser veren Woddy Allen’i sahneyi basarak protesto etti. Aktivistler, ABD'li yönetmene yönelik cinsel taciz iddialarına karşı "sessizlik kültürüne" son verilmesi çağrısında bulundu. Göstericiler bağırarak Allen'ın evlatlık kızı Dylan Farrow'un 2014'te The New York Times'ta yayınlanan ve babasının yedi yaşındayken taciz ettiği iddiasını özetleyen bir açık mektuptan bir pasaj aktardılar. 

2017: Arap kadınlar, Demokratik Suriye Güçleri (QSD), çatısı altında ‘Şehit Amara Arap Kadın Taburu’nu ilan etti. Arap kadınların QSD’ye katılımının artması üzerine özgün tabur kuruldu.

2018: Türkiye’nin tek kadın haber ajansı JINNEWS’in Bağlar’da bulunan bürosuna polis baskını yapıldı.

2019: Birleşik Kürt Kadın Platformu, diyalog çağrısı yaparak, "Kürt politik aktörleri sesimize kulak vermeye çağırıyoruz" dedi. Yapılan açıklamada, “Kürt halkının kendi arasında geliştirilmek istenen şiddet politikalarına, ‘DUR’ demek istiyoruz. Kürt halkının demokrasi ve ulusal haklarını elde etme mücadelesinin ancak ve ancak Kürtler arası diyalog ve barışçıl politikadan geçtiğine inanıyoruz”, denildi.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi