Türkiye’nin ilk feministlerinden olan Şirin Tekeli yaşamını yitirdi. Şirin'in eserleri, fikirleri ve yaşam öyküsü kadınlara ilham kaynağı olmaya devam ediyor. “Feminizm” kavramının Türkiye’de yeni yeni telaffuz edilmeye başlandığı dönemde yaptığı çalışmalar, çevirdiği ve yazdığı eserlerle feminist hareketi besledi, yüzlerce genç kadını cesaretlendirdi. Ardından birçok akademik eser, kuruluşunda yer aldığı topluluklar ve dernekler bırakan Şirin, darbelerin ve siyasi çalkalanmaların gölgesinde geçen yıllarda ömrünü dert edindiği meselelere adadı. Aynı zamanda Türkiyeli kadınlar için bolca umut ve ilham bıraktı.

Tarihte bugün öne çıkan gelişmelerden bazıları şu şekilde: 

1872: İskoçyalı feminist, barış aktivisti ve Edinburg Üniversitesi’nden mezun olan ilk bilim kadını Jessie Chrystal Macmillan doğdu. 

1902: ABD'li matematik tarihçisi Carolyn Eisele, dünyaya geldi. Charles Sanders Peirce'in çalışmaları konusunda uzman olarak bilinen Carolyn, matematik alanında Colombia Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı, ancak üniversite kendisine doktora unvanı vermedi. Carolyn, bunun üzerine eğitimine Chicago ve Güney Kaliforniya üniversitelerinde devam etti. Doktora almadan önce babasına bakmak için evine döndü. Çalışmaları arasında 1931'de Paris'te Jeanne Fourestier ve daha sonra 1943'te evlendiği Los Angeles merkezli ses antrenörü Morris Halpern ile opera tarzında şarkılar söylemesi de  yer aldı. Hunter Koleji'nde yaklaşık 50 yıl matematik öğretmenliği yapan Carolyn, 1965'te profesörlüğe kadar yükseldi. ve 1972'de emekli oldu. Carolyn, 15 Ocak 2000'de yaşamını yitirdi. 

1910: İngiliz öğretmen ve aktivist Constance Mary Whitehouse, dünyaya geldi. Sosyal liberalizme ve İngilliz medyasına karşı kampanya yürüten Mary, Ulusal İzleyiciler ve Dinleyiciler Derneği'nin kurucusu ve ilk başkanıydı. Mary, sert bir sosyal muhafazakar olarak tarihteki yerini aldı. Mary, 23 Kasım 2001'de hayata veda etti. 

1912: Oy hakkı mücadelesi veren Bağımsız Kadınlar Futbol LigiIWFL üyesi sekiz İrlandalı kadın Dublin’deki çeşitli devlet dairelerinin pencerelerine taş atarak, camlarını kırdılar. 

1990: Kadınlar için yaptığı çalışmalar nedeniyle “Pakistan’ın annesi’ diye anılan Begum Ra'ana Liyakat Ali Han yaşamını yitirdi. Zülfikar Ali Butto hükümetinin ekonomi danışmanı, ülkenin ilk kadın valisiydi. Ziya Ül Hak darbesinden sonra sadece kadınlar için çalıştı. 

2013: İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı’nda direnen gençlerin annelerine “Çocuklarınızı Gezi’den çekin” deyince, anneler Gezi’de eylem yaptı. İnsan zinciri oluşturan kadınlar, “Sevgili polis anneleri, çocuklarınızı parktan çekin.” yazılı bir pankart taşıdılar. “Anneler burada Başbakan nerede, her yer Taksim her yer direniş” sloganları atan kadınlar, direnişin bir parçası olduklarının altını çizdiler. 

2015: Zilan Kadın Festivali'nin 11'incisi ‘Kobanê’den Şengal’e Yaşasın Kadın Direnişi’ sloganı ile Almanya'nın Dortmund kentinde gerçekleşti.

2017: TJA, tüm bileşenlerinin katılımı ile ara dönem toplantısı için bir araya geldi. İki gün süren toplantıda, Ortadoğu ve dünyada yaşanan savaş ve siyasal süreç değerlendirildi. 

2018: Suriye Kadın Meclisi, Minbiç’te büro açtı. 

2018: İranlı Avukat ve insan hakları savunucusu Nesrin Sotudeh’e, 2018’de evinde gözaltına alınarak tutuklandı. Mart 2019’da insan hakları için yaptığı faaliyetlerinden dolayı 33 yıl, 6 ay hapis ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldı.

2019 : Nafaka Hakkı Kadın Platformu, kadınların nafaka hakkının sınırlanmaması için bir imza kampanyası başlattı. Aralarında gazeteci, sanatçı ve iş insanlarının da bulunduğu 100 kadının imzasıyla bir metin yayınlandı.

2021: Afganistanlı  film yapımcısı Tayeba Mousavi ve Fatemeh Mohammadi başkent Kabil'in batısındaki Barchi Ovası'nın farklı yerlerinde meydana gelen patlamada yaşamlarını yitirdi. 

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi