Meksika’nın doğasından ve tarihinden ilham alarak çizdiği resimleriyle tanınan Frida Kahlo, 67 yıl önce bugün hayata veda etti. 

6 Temmuz 1907'de Meksiko şehrinin Coyoacán bölgesinde dünyaya gelen Frida Kahlo, 47 yıllık yaşamına ilginç bir hayat öyküsü sığdırdı. Sol görüşlülüğüyle tanınan Frida, doğum gününü Meksika Devrimi'nin gerçekleştiği 7 Temmuz 1910 günü olarak ilan etti. Yaşamının modern Meksika'nın doğuşuyla başlamış olmasını istedi.

Henüz 5 yaşında bir çocukken babasıyla çıktığı bir gezinti sırasında ayağı ağaç köklerine takıldı ve büyük bir acıyla yere düştü. Bu olaydan sonra geçirdiği çocuk felcinin ardından ona kalan; hafif topallayan çelimsiz bir bacaktı. 

Döneminin en iyi eğitimini veren Ulusal Hazırlık Okulu’nda okuyan Frida, sanat, edebiyat, felsefe gibi alanlara yönlendi. İlerde Meksika düşün yaşamının önemli isimleri olarak anılacak Alejandro Gomez Arias, Jose Gomez Robleda, Alfonso Villa ile okul arkadaşı oldu. Anarşist bir edebiyat grubuna dahil oldu.

Frida’nın 19 yaşındayken bindiği otobüsten şemsiyesini unuttuğu için inip başka bir otobüse binince hayatı değişti.  17 Eylül 1925'te okuldan eve dönerken bindiği otobüsün tramvayla çarpışması sonucu çok kişinin öldüğü kazada, tramvayın demir çubuklarından birisi Frida’nın sol kalçasından girip leğen kemiğinden çıktı. Kazadan sonra tüm hayatı korseler, hastaneler ve doktorlar arasında geçen Frida; omurgası ve sağ bacağında dinmeyen bir acıyla yaşadı. Hayatı boyunca tam 32 kez ameliyat edildi ve çocuk felci nedeniyle sakat olan sağ bacağı 1954’te kangren yüzünden kesildi.

Kazadan bir ay sonra hastaneden çıkan Kahlo, ailesinin teşviki ile sıkıntı ve acıdan kaçmak için resim yapmaya başladı. Yatağının tavanındaki aynaya bakarak oto-portreler yaptı. İlk otoportresi, "Kadife Elbiseli Otoportre"'dir  1927 yılı sonunda yürümeye başlayan Frida, bu dönemde sanat ve politika çevreleri ile yakınlaşmaya başladı. Kübalı önder Julio Antonio Mella ve fotoğraf sanatçısı Tina Modotti ile tanışıp yakın arkadaş oldu. Birlikte, dönemin sanatçılarının davetlerine, sosyalistlerin tartışmalarına katılmaya başladılar. Frida Kahlo, 1929’da Meksika Komünist Partisi’ne üye oldu.

Resim yapmaya geçirdiği kazanın izlerini hafifletmek için başlayan Frida, kısa süre sonra yeteneğini herkese kanıtlamıştı. 

Tarihte bugün yaşanan kimi önemli gelişmeler ise şunlar: 

1889: Estonya Parlamentosu’na seçilen ilk kadın Emma Asson bugün dünyaya geldi. Emma, özellikle eğitim ve cinsiyet eşitliği konularında ülkenin ilk anayasasının oluşturulmasında rol aldı. Emma ayrıca, Estonca dilinde ilk tarih dersi kitaplarından bazılarını yazdı. 

1863: Mısırlı bilim insanı Margaret Alice Murray, Birleşik Krallık’ta arkeoloji alanında öğretim görevlisi olarak atanan ilk kadın. Bugün doğan Margaret, yaşamı boyunca, bilimsel birçok çalışmada yer aldı. 1953’ten 1955’e kadar Folklor Topluluğu’nun başkanı olarak görev yaptı. Margaret, 13 Kasım 1963’te yaşama veda etti. 

1918: ABD’li çocuk kitabı yazarı Marcia Joan Brown, bugün dünyaya geldi. Eserleri nedeniyle birçok madalyaya layık görülen Marcia’nın birçok kitabı farklı dillere çevrildi. Marcia, 28 Nisan 2015’te yaşamını yitirdi. 

2015: Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG), "Kadınlar olarak savaşa ses çıkarıyoruz" şiarıyla Kadıköy'de ses çıkarma eylemi gerçekleştirerek basın açıklaması düzenledi. Kadıköy Kilise Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar "Bir kadın olarak susmuyoruz silahlar sussun barışa ihtiyacımız var" pankartını açarak, "Suruç'ta katliam var iyi değilim iyi olmayacağım iyi olmayın", "Savaş hükümeti istemiyoruz barış geçici hükümetin iktidar hırsına feda edilemez" dövizlerini taşıdı. Kadıköy Kilise Meydanı'nda ilk olarak stant açan kadınlar, "Suruç'ta katliam, Kandil'de bombalama, Lice'de Bingöl'de Dersim'de yangın var barış ısrarcısı olacağız ve savaşa karşı ses çıkaracağız" sözleriyle kadınlara seslenerek barış için bir araya gelme çağrısında bulundu. Tencere tava ve düdüklerle ses çıkaran kadınlar Kilise Meydanı'ndan Bahariye Caddesi'ne yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar yürüyüş sırasında katliamlarda yaşamını yitirenlerin isimlerini tek tek haykırarak savaşın kayıplarını anlattı.

2015: Merkezi Hewler'de bulunan Kürt Kadın İletişim Merkezi (REPAK) son dönemlerdeki katliamlar ve Kürtlere yönelik topyekun savaş kararına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, sadece Türkiye için değil Ortadoğu için büyük tehlikeleri bağrında taşıyan bir savaş siyaseti izlendiğine vurgu yapılarak, "Bununla birlikte Ortadoğu'da DAİŞ maskesi altında yürütülen savaş, giderek hepimizin hayatlarını daha fazla etkilemektedir. Bütün güçler DAİŞ'le mücadeleyi yükseltmekten söz ederken, hiçbiri çözüm perspektifi sunmamaktadır. Derin bir bataklığa çekilmekteyiz" denildi.

2016: Arjantin'de 1977-1983 yılları arasında cuntacılar tarafından kaybedilen çocuklarının akıbetini öğrenmek için yıllardır mücadele eden Plaza de Mayo Anneleri bu hafta 2 bininci kez bir araya geldi.

Plaza de Mayo anneleri, Arjantin'de başkanlık sarayının önündeki başkent Buenos Aires’teki Mayıs Meydanı'nda bir araya geldi. Birçoğu bugün 80'li yaşlarında belki ama adalet arayışları 'dimdik' ayakta. Çoğu 80'li yaşlara gelen Plaza de Mayo Anneleri, 1977'den beri her perşembe aynı yerde adalet arıyor.

Arjantin’de 1977 ile 1983 yılları arasında askeri darbenin ardından cunta döneminde 30 binden fazla insan gözaltında kaybedildi.

2020: Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncusu ve sinema sanatçısı Meral Niron, 83 yaşında hayatını kaybetti. Meral’ın, tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde kalp yetmezliği sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı.

(JINNEWS- http://jinnews31.xyz/TUM-HABERLER/content/view/169987

Editör: Haber Merkezi