Araştırmacı gazeteci ve yazar Daphne Caruana Galizia, Malta’da 2016-2017 yıllarına ait hükümetin yolsuzluğunu, kara para aklama iddialarına dair yaşananları, “Panama Belgeleri ile ortaya çıkarması ardından,  aracına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetti. 

Daphne’nin katledilmesinin ardından olayla ilgili üç kişi tutuklandı. 

Tarihte bugün yaşanan gelişmelerden bazıları şöyle: 

1831: Bir kolejde dört yıllık eğitimi tamamlayan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olarak tanınan kölelik karşıtı ve feminist aktivist Lucy Stanton bugün doğdu. Lucy’nin mücadelesi, birçok kadının feminizmin ilk dalgasına katılmasının bir kanıtı olarak göründü. Lucy, 18 Şubat 1910’da yaşama veda etti. 

1916: Amerikalı doğum kontrol savunucusu, cinsel eğitimci, yazar, hemşire ve Amerikan Doğum Kontrolü Birliği'nin (American Birth Control League) kurucusu Margaret Sanger, ilk doğum kontrol kliniğini New York’ta kurdu. 

2006: Novamed Greviyle Dayanışma Kadın Platformu, Novamed işyerinde, ikisi erkek, 81’i kadın Petrol-İş üyesi işçilerin 2006 yılının 26 Eylül günü başlattıkları greve destek için, Novamed patronlarına faks ve mail yolladı.

2008: Sevim Zarif’i katleden Yaşar Özcan’a indirimsiz müebbet hapis cezası verildi. 2007-2008 yılında gazetelere düşen “kadın katillerine tahrik indirimi” haberleri arasında Sevim’in failine  bu indirimin uygulanmaması belki de bir ilkti. Bu dava kadın katliamlarına karşı feminist politikanın yolunu bulması, kadın katliamlarına karşı mücadelenin yolunu açması açısından önemli bir dava oldu.

2018: Pakistan’da "İslam'a hakaret" ettiği iddiasıyla Asya Bibi isimli kadın hakkında idam kararı verildi.

2019: Women Defend Rojava, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarının durdurulması için kampanya başlattı. Kampanyaya dünya çapında kadın örgütleri, yazar ve akademisyenler destek verdi.

2019: Kuzey ve Doğu Suriye’de saldırılara karşı direnen kadınlarla dayanışmak amacıyla mektup gönderen İrlandalı kadınlar, “Cesaretinizden ve gücünüzden ilham alıyoruz ve seslerimizi sizinle dayanışma içinde yükseltmek ve ortak düşmanımız olan faşizmle savaşmak için sokaklarımıza çıkacağız” dedi.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi