Junko Tabei, 16 Mayıs 1975'te Everest'e tırmanarak, buraya varan ilk dağcı kadın oldu.

Japon dağcı Junko Tabei, 46 yıl önce bugün dünyanın en yüksek dağı Everest’e tırmanarak buraya varan ilk dağcı kadın olarak tarihe geçti. Junko, 1992'de ise 7 Zirveler olarak bilinen, 7 kıtadaki en yüksek 7 dağa çıkarak buralara tırmanan ilk kadın dağcı unvanını aldı. Son olarak 2016 yılı Temmuz ayında bir grup öğrenciyle Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fuji Dağı’na tırmanan Junko, 4 yıl boyunca tedavi gördüğü kanser dolayısıyla 20 Ekim 2016'da 82 yaşında yaşamını yitirdi.

1925: Amerikalı astronom ve bilim insanı Nancy Grace Roman doğdu. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) ilk kadın yöneticilerinden birisi olan Nancy, Hubble uzay teleskobu için yaptığı planlama çalışmalarıyla "Hubble'ın annesi" adıyla biliniyor. NASA'da uzun süre çalışan Nancy, bazı üniversitelerden fahri doktora da aldı. Ayrıca uzay boşluğundaki Asteroit Bölgesi'nde yer alan "Asteroit 2516" Nancy Roman'ın adını aldı. Nancy, 26 Aralık 2018'de yaşamını yitirdi.

2019: Kongreya Star Efrîn Koordinasyonu öncülüğünde Şehba'nın Ehdes ilçesinde "Zindan direnişleri ile Önder Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü gelecek" sloganı ile çadır eylemi başlatıldı. Eylem 9 gün sürdü.

2019: ABD’nin Alama eyaletinde kadınların kürtaj hakkının neredeyse tamamının yasaklanmasını öngören yasa tasarısı önceki gün Senatoya gönderilmişti. Cinsel saldırıya maruz bırakılma sonucu oluşan gebeliklerde de kürtajı yasaklayan tasarı Cumhuriyetçilerin oylarıyla Eyalet Senatosu’ndan geçti. Tasarının kabul edilmesine karşı sosyal medyada “#youknowme” (#senbenitanıyorsun) etiketiyle paylaşımlar yapıldı.

2019: Şırnak'ın Cizre ilçesinde Cudi Mahallesi’nde bir zırhlı araç, Fevziye Şengül isimli kadına çarptı. Zırhlı araç olayın ardından bölgeden uzaklaşırken, kadın ise hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. ( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi