İSTANBUL- İstanbul’un Kadıköy ilçesinde kadınların yeni bir buluşma noktası haline gelecek olan Kaktüs Genç Kadın Derneği, açılışını “Dikenleri batmalı” şiarı ile sinevizyon gösterimi, halaylar, türküler ve danslar eşliğinde yaptı. Açılışa birçok kadın katıldı.

Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmeler şöyle:

1937: ABD’nin Michigan eyaletine bağlı Detroit’te bir puro fabrikasında, Polonyalı kadınların öncülüğünde bir eylem gerçekleştirildi. O dönem Polonyalılarla tütün üretiminin özdeşleşmesi sonucu şehirde Polonyalı nüfusu yoğunlaşırken, çok sayıda tütün fabrikası da bu bölgelere taşındı. 

1913: 1913’te 3 bin 896 kadın, 302 erkek işçi çalışıyordu. Bu çoğunluğa rağmen kadınların erkeklerden daha az maaş aldığı koşullarda, ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddet, sağlıksız çalışma ortamı da kadınların yaşadığı sorunlardandı. Büyük Buhran’la birlikte maaşların yüzde 35-50 oranında kesilmesiyle Detroit’te en az maaşı alan bu kadınlar, sardıkları standart puroların bir de ek ücret verilmeksizin lüks puro sarmaları istenince yüzde 10 maaş artışı istedi. Bu talebe olumsuz yanıt verilince 5 gün sonra otomotiv sanayi başta olmak üzere, maaş artışı ve insanca yaşam koşulları için süren emek mücadelesi ile 16 Şubat 1937’de kadınlar bir oturma eylemi düzenledi. Diğer tütün fabrikalarında çalışan işçi kadınların katılımıyla da yürüyüş düzenlendi.

2019: Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, Özgecan Aslan’nın katledilmesinin ardından 2015 yılında, yükseköğretim kurumlarında kadın akademisyen ve öğrencilere yönelik cinsel ve fiziksel şiddeti önlemek ve üniversite yerleşkelerinde güvenli ortamının sağlanması için toplumsal cinsiyet eşitliği projesini de içine alan bir tutum belgesi hazırlayarak üniversitelere genelge göndermişti. YÖK, belgedeki toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamındaki dersleri “farklı algılara” yol açtığı ve “toplumsal değerlerimiz ve kabullerimizle mütenasip olmadığı ve toplumca kabul görmediği”  gerekçesi ile uygulamadan kaldırdı. 

2020: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK), “2020’lerin DİSK’i emeğin Türkiye’si” şiarıyla düzenlediği 16’ncı Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde mevcut başkan Arzu Çerkezoğlu, 310 delegenin oyu ile yeniden genel başkan seçildi.

2020: İstanbul’un Kadıköy ilçesinde kadınların yeni bir buluşma noktası haline gelecek olan Kaktüs Genç Kadın Derneği, açılışını “Dikenleri batmalı” şiarı ile sinevizyon gösterimi, halaylar, türküler ve danslar eşliğinde yaptı. Açılışa birçok kadın katıldı.

Editör: Haber Merkezi