HABER MERKEZİ- Sivil haklar hareketi içerisinde yer alan Amelia Isadora Boynton Robinson 18 Ağustos 1911’de dünyaya geldi. 

Özgürlük ve eşit haklar için 1965’te düzenlenen Mongomeryi yürüyüşlerinin öncülerinden biri olan Ameila, 1990 yılında Martin Luther King Jr. Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi. 

Tarihte bugün yaşanan önemli gelişmelerden bazıları şu şekilde: 

1902: Doğa bilimci ve yazar Margaret Thomas Murie bugün doğdu. “Koruma Hareketi”nin büyükannesi olarak bilinen Margaret, Wilderness Yasası’nın kurulmasında etkili oldu. Margaret, doğa için verdiği mücadele nedeniyle Audubon Madalyası ve John Muir ödülü ile Başkanlık Özgürlük Madalyası’na layık görüldü. 

 1911: ABD’li sivil haklar hareketi içerisinde yer alan Amelia Isadora Boynton Robinson bugün dünyaya geldi. Mongomeryi yürüyüşlerinin düzenlendiği 1965 yılının önemli isimlerinden biri olan Ameila, 1990 yılında Martin Luther King Jr. Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi. 

1911: İlk bilgisayar programcılarından biri olarak tanınan Klara Dan von Neumannn bugün dünyaya geldi.  Klara, tarihe kendi kendini yetiştirmiş bir Macar-Amerikalı bilgisayar bilimcisi olarak adını yazdırdı. 

1923: İngiltere’de kadınlar için ilk ulusal atletizm şampiyonası düzenlendi. 

2016: İstanbul’da yaşayan trans kadın aktivist Hande Kader’den yaklaşık bir hafta haber alınamadı. Arkadaşları ve sevgilisi kayıp ilanı verdi. Hande Kader’in cenazesi işkence edilmiş halde Zekeriyaköy’de bulundu. Hande’nin katledilmesi, 2016’da Meclis’e taşındı. CHP’li milletvekilleri; Kırmızı Şemsiye Derneği ve Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyeleriyle birlikte, Hande Kader’in katledilmesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Hande Kader Trans haftası ve Onur haftasında yapılan yürüyüşlerde ön saflarda direnen kadın aktivistlerdendi. Ölümü büyük üzüntü ve öfkeye yol açtı.  Katliamı protesto etmek üzere çok sayıda eylem yapıldı.

2020: Mardin Barış Anneleri İnisiyatif üyesi Halime Dilek ( 70), bir yıl önce bugün Dargeçit’te yaşamını yitirdi.  Uzun süredir yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kaldığı ilçede yaşamını yitiren Halime’nin cenazesi, yurtdışında yaşayan çocuklarının gelmesinin ardından ilçede toprağa verilecek.

(JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi