Halk arasında “taçsız kraliçe” olarak bilinen dengbêjlerin yol gösterici saydığı Ayşe Şan 18 Aralık 1996’da yaşamını yitirdi. 

Halk arasında “taçsız kraliçe” olarak bilinen dengbêjlerinin de yol gösterici saydığı Ayşe Şan’ın yaşamını yitirişinin üzerinden 21 yıl geçti. 1938 yılı Kasım ayında Diyarbakır’da  Ayşe Şan; Eyşana Kurd, Eyşe Xan, Eyşana Osman, Eyşana Êlî isimleriyle de biliniyor. Erkek egemen dünyada hayata tutunmaya çalışan, baskılara, dilinin ve kültürü üzerindeki yasağa karşı yaşamının son gününe kadar direnen Ayşe Şan, yoksulluğu, erkek egemen zihniyeti, sürgünü ve acıyı en derinden deneyimleyen  kadın dengbêjlerden biridir. 

Tarihte bugün öne çıkan diğer önemli gelişmeler şöyle:

1941: Amerikalı feminist tarihçi Joan Wallach Scott (née Joan Wallach), 1941’de Brooklyn’de doğdu. J. W. Scott, Fransız tarihi konusunda çalışmış, feminist teori ve tarihe önemli katkılar yapmış, halen hayatta olan önemli bir tarihçi. 

 2015: Göçmen Dayanışma Ağı/Ankara, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla, göçmenlere yönelik ayrımcılığa karşı  yayınladığı videoda, "Bugün dünyada her yedi insandan biri göçmen. Bugün dünyada 230 milyondan fazla insan doğduğu ülke dışında yaşıyor” dedi. 

 2015: Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) üyeleri bölgede o dönem yaşanan yasağa karşı "Barış Nöbeti"nin ikincisini Ayia Afimia Kilisesi'nin bulunduğu meydan da düzenledi. 

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi