HDP yönetimindeki belediyelere kayyım atanmasına karşı 23 ülkeden kadınlar dayanışma mesajı yayınlayarak eşbaşkanlık sistemini sahiplendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere kayyım atanmasına yönelik 23 ülkeden 32 kadın siyasetçi ve aktivist dayanışma mesajı yayımladı. Aralarında Vietnam, Arjantin, Küba, Beyaz Rusya, İrlanda, Nepal, Filipinler, İspanya, Tanzanya, Almanya, Yunanistan, Meksika, Malili kadınların da imzacı olduğu bildirgede HDP’nin “eşbaşkanlık” sistemine sahip çıkma vurgusu yapıldı. 

Tarihte bugün öne çıkan gelişmelerden bazıları şu şekilde: 

1752: Fransız matematikçi Marie Legendre, bugün dünyaya geldi. Legendre polinomları ve Legendre dönüşümü gibi tanınmış kavramlara adı verilen Marie, 9 Ocak 1833’de yaşama veda etti. 

1912: Şilili aktivist Maria de la Cruz Toledo, bugün doğdu. Kadınların oy hakkı için verilen mücadelede yer alan Maria, gazeteci, yazar ve siyasi bir yorumcu olarak da biliniyor. 1953’te Şili Senatosu’na seçilen ilk kadın olan Maria, 1 Eylül 1995’de yaşamını yitirdi. 

1923: Kanadalı hukukçu Bertha Wernham Wilson bugün doğdu. Kanada Yüksek Mahkemesi’nde yer alan ilk kadın olma özelliği taşıyan Bertha, Kanada’da hukuk alanında önemli çalışmalara da imza attı. Bertha, 28 Nisan 2007’de hayatını kaybetti. 

1937: Güney Afrikalı politikacı Ivy Florence Matsepe-Casaburri, bugün dünyaya geldi. 2005 yılında kısa bir süreliğine geçici olarak resmi devlet başkanı olarak seçilen Florence, böylede ülkede başkanlık görevini üstlenen ilk kadın oldu.  Florence, 1999’dan yaşamını yitirdiği 6 Nisan 2009’a kadar ülkenin ikinci başkanı ve İletişim Bakanı olarak görev yaptı. 

1980: ABD’li gazeteci Katherine Anne Porter, 15 Mayıs 1890’da dünyaya geldi. Yazar ve aktivist kimliğiyle de bilinen Katherine’nin 1962’de yazdığı “Aptallar Gemisi” adlı kitabı aynı yıl ülkede en fazla satan roman oldu. Kısa öyküleri eleştirel beğeni toplayan Katherine, 41 yıl önce bugün yaşama veda etti. 

2015: Uluslararası Kadın Delegasyonu'ndan aralarında Doktor Shatha Besarani, avukatlar Melanie Gingell ve Margaret Owen'ın bulunduğu İngiltere'deki kadın insan hakları savunucuları, hak ihlalleri yerinde araştırmak ve rapor tutmak için özyönetim ilanı sonrası sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cizre'ye geldi ve Nur Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. 

2016: İngiltere merkezli olmak üzere İngiltere ve Türkiye'de insan hakları üzerine çalışan hukukçular Cezasızlıkla Mücadele Birimi (Accountability Unit) adıyla kadınların ve kız çocuklarının cinsiyetlerinden kaynaklı yaşadıkları hak ihlalleriyle mücadele etmek için bir araya geldi. İnsan hakları ihlallerinin çok kapsamlı olduğunu belirten organizasyon mağdur ve yakınlarının kimi zaman yaşadıkları ihlalden haberdar olmadığını vurguladı. Yaşanılan hak ihlallerini uluslararası ve bölgesel organizasyonlara raporlayan organizasyon, iç hukuk ve dış hukuk yollarının tümünü kullanarak acil eylem çağrılarında bulundu. 

2021: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimler Kadın Kurulu, İstanbul Taksim Hill Otel’de “Kadın Özgürlükçü Yerel Yönetimler” başlığıyla atölye çalışması gerçekleştirdi. Atölyeye Tevgera Jinên Azad (TJA) Rosa Kadın Derneği, Kadın Zamanı Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Feminist Avukatlar,  Mor Dayanışma, Kadın Savunma Ağı, Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadının İnsan Hakları Derneği Yeni Çözümler Vakfı, Barış İçin Akademisyenler Girişimi Kadınları temsilcileri katıldı. Kadın örgütleri temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri de atölyeye katıldı. Tartışmalar sonunda kadın özgürlükçü yerel yönetimler için ortak mücadele hattında birleşilmesi gerektiği belirtildi.

2021: Afganistan’da yönetimi ele geçiren ve kadın kazanımlarını hedef alan Taliban, Kadın İşleri Bakanlığı’nı kaldırarak yerine “Ahlaksızlığı Önleme ve Erdemi Teşvik Etme Bakanlığı” kurdu.

Editör: Haber Merkezi