Barışı teşvik etmek için 28 yıl boyunca 25 bin milden fazla yürüyen Mildred Ryder, dünyaya geldi. 

Barış yolculuğuna 1 Ocak 1953’te California’da başladı. ABD’nin Kore ve Vietnam’a saldırılarında  da yürüyen Mildred, kiliselerde, üniversitelerde ve yerel, ulusal radyo ve televizyonda konuşmalar yaptı. Mildred, kendisine Barış Hacısı “Peace Pilgrim” unvanı verdi. 

Örgütsel desteği ve parası olmayan Mildred, “İnsanlık barışın yolunu öğrenene kadar, barınak verilene kadar yürümeye, yiyecek verilinceye kadar oruç tutmaya kararlıyım” diyordu. 1981’de bir otomobil kazasında yaşamını yitiren Mildred, o sıralarda Amerika Birleşik Devletleri'ni yedinci kez dolaşıyordu. 

Tarihte bugün öne çıkan kimi gelişmeler şu şekilde: 

1947: Singapur’da kadınlar seçme ve seçilme haklarını elde ettiler.

1948: Amerikalı LGBT hakları savunucusu aktivist yazar Jeanne Cordova doğdu. Yazar, LGBT konusundaki çalışmaları ile Lambda Edebiyat Ödülü 'nü kazandı. 

1976: 15 yaşındaki jimnastikçi Nadia Comaneci, Yaz Olimpiyatları'nda 10 tam puan alarak Olimpiyat Oyunları tarihinde tam puan alan ilk jimnastikçi unvanını kazandı.  Romanyalı Nadia 5 Olimpiyat altını, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı. 

1987: “Ayrımcılığa Karşı Kadın Derneği” üyeleri İstanbul’da grevdeki Kazlıçeşme deri işçilerini ziyaret etti. İşçilerin greve çıkması üzerine patronlar lokavt ilan etti. 

1987: ABD’li feminist Molly Yard, Ulusal Kadın Örgütü'nün (NOW) yeni başkanı seçildi. Siyasetçi Molly, NOW’da da Siyasi Eylem Komitesi'nde çalışıyordu. Başkan olduktan sonra en önemli işi kürtaj karşıtı referanduma karşı kampanya yürütmek oldu. Bu kampanya sırasında Nisan 1989'da,  600 bin yürüyüşçüyü Washington'da toplayan çalışmanın içinde yer aldı. Onun başkanlığında NOW’un üye sayısı ve bütçesi çok arttı. ABD'nin Körfez Savaşı'na katılmasına karşı çıktı. 1991’e kadar bu görevi sürdürdü. ABD dışındaki kadın hareketleri tarafından da takdir ediliyordu.  Molly, 1996’da yaşamını yitirdi. 

2001: Feministler, İstanbul’da düzenlenen Elit Model Look yarışmasını basarak erkek egemen söylemle yaratılan güzellik normlarının bu yarışmalarla kadın bedenini kategorilere ayırmasını ve metalaştırmasını protesto etti. Kadınlar eylemde "Evde çocuk, podyumda meze", "İnanma, kanma, şöhretle narkozlanma" pankartları taşıdı.

2004: Türk sinemasının ilk kadın yönetmenlerinden Feyturiye Esen, 76 yaşında hayatını kaybetti. Feyturiye’e 2001 Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde plaket verilmişti.

2009: Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, Amargi Feminist Kitabevi'nde işyerinde taciz konulu bir forum düzenledi. Forum’da Hava-İş ve Sine –Sen’den sendikacı kadınlar konuşma yaptı. 

2020: Fransa anti-faşist direnişinin kahramanlarından Yahudi asıllı Cécile Reims yaşama veda etti. Litvanya’da Yahudi bir ailede doğan Cécile, gravürcü ve yazardı.  2013'te Legiond Honneur Nişanı ile ödüllendirildi.

2020: Şırnak, Batman ve Ağrı’da çocuklara yönelik cinsel saldırı ve tecavüz pek çok ilde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. İzmir’de de HDP İl Kadın Meclisi, Şırnak ve Batman’da uzman çavuşların çocuklara yönelik cinsel saldırısını kınadı. 

2021: 74’üncü Cannes Film Festivali'nde, Altın Palmiye Ödülü, Julia Ducournau’nun yönetmenliğini yaptığı Titane filmine verildi.

( JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi