Jujîn, kirpi ve kadının bir araya gelişinden doğmuş bir isim. Kürtçede Juji kirpi, Jin kadın demek. Kadınlar bir çeşit kelime oyunu yaparak kirpi ve kadını bir araya getirmiş. Hatta daha da genişletip Jîn'i (yaşam) de katarak bir harmanlama sonucu Jujîn'i keşfetmişler. Kürt kadın dergisi Jujîn, 1996 yılında yayınlanmaya başlayan Roza'nın bir çeşit devamı. Roza'yı çıkaran ve fiilen yürüten kadınların çoğunluğu Jujîn ile yollarına devam etmeye karar vermişler… 

"Niçin Jujîn ismi?" sorusunu da şöyle cevaplıyorlar; "Kirpiyi kullandık çünkü; ikinci sınıf bir cins görülerek maruz kaldığımız sömürüye, şiddete ve savunmasızlığa karşı çıkmak istiyoruz. Bize yönelen her türlü olumsuzluğa karşı bir savunma aracı olarak artık dikenlerimiz olsun istiyoruz. Daha çok savunmaya yönelik olan bu dikenlerimiz erkek egemen bakışa, değer yargılarına karşı saldın aracı da olacaktır. İşte bize yönelen tehlikelere karşı kadınca dikenlerimizi göstermeyi ilan ettiğimizin resmidir Jujîn." 

Dergilerini "bağımsız ve kadınca" olarak tanımlayan Jujîn ekibi, "Kürt kadınlarının etnik ve cinsel kimlik mücadelesine katkıda bulunmayı, özelde Kürt kadınlarının genelde tüm kadınların aralarında duygusal bağı oluşturmayı hedeflediklerini" yazıyorlar. 

Tarihte ön plana çıkan kimi gelişmeler ise şöyle;

2000 yılına kadar yayın hayatını sürdüren Jujîn dergisinde Kurmanci lehçesiyle yazılmış Kürtçe yazılar da yayınlandı.

2015: Diyarbakır Sur ilçesinde en uzun sürecek 5’inci sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

2016: Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, başlattıkları "Biz kadınlar OHAL'e karşı herhalde direniyoruz" kampanyasının startını verdi.  

2016: Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın 25’inci kuruluş yıldönümü vesilesiyle kolektif ve feminist dayanışmanın ürünü olarak hazırlanan “Feminist Dayanışma ile 25 Yıl” adlı kitap, okuyucularla buluştu.

(JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi