HABER MERKEZİ - Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, Meksika’da günde en az 10 kadın ve çocuk katlediliyor. 2020 yılında 3 bin 723 kadın katledilirken, sadece 940’ı soruşturuldu.

Uluslararası Af Örgütü, Meksika'da kadına yönelik şiddete dair bir rapor hazırladı. “Justice on Trial” adlı raporda, ülkede kadın katliamlarının birçoğunun soruşturulmadığı ve yetkililerin şiddeti önleme konusunda isteksiz ve başarısız oldukları vurgulandı. 

‘Meksika şiddeti önlemede başarısız’

Günde en az 10 kadın ve çocuğun katledildiğine yer verilen raporda, yetkililerin katliamları önleme konusundaki yetersizliği vurgulandı. Raporda, “Meksikalı yetkililer mağdurların yaşam haklarını korumada, kişisel bütünlüklerini güvence altına almada, kadınlara yönelik şiddeti önleme görevini yerine getirmede başarısız olmaya devam ediyor” denildi. Kuzey Meksika’da kadına yönelik şiddete dikkat çekilen raporda, “Yetkililer şiddeti önlemede çok başarısız. Bir yandan şiddet önlenmezken, öte yandan şiddeti uygulayan kişiler hakkında soruşturmalarda yetersizlikler de yaşanıyor” ifadeleri kullanıldı. 

2020’de 3 bin 723 kadın katledildi 

Raporda yer alan resmi verilere göre, Meksika’da 2020 yılında 3 bin 723 kadın katledilirken, sadece 940’ı soruşturuldu. Raporda, “Yetkililer hazırladığımız verileri dikkate almadı, sadece aileler çocuklarının davalarına sahip çıkıyor ve sürdürüyor. Cinayetlerin işlendiği mekanda deliller iyice çözüme kavuşturulmuyor ve kanıtlar yanlış kullanılıyor. Katledilenlerin cep telefonlarından konum bilgilerine ulaşılabilir ve bu gibi ipuçları ile failler ortaya çıkarılabilir” diye belirtildi.

( JINNEWS)

  

Editör: Haber Merkezi