VAN- Van’ın tanınan seslerinden Dengbêj Gazin olarak bilinen Rukiye Kızıl (58) geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi gördüğü hastanede 21 Ağustos 2018 tarihinde yaşamını yitirdi.

Van'ın ilk kadın dengbeji olan Gazin, Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğdu. Son 30 yılı Van’da yaşadı.

Anadolu Kültür Derneği'nin 2014 yılında "Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı" kapsamında gerçekleştirdiği Kadın Dengbêj ve Aşıklar Projesi Konseri’nde Ermeni Aşık Leyli ile seslendirdiği kilamlar ve birçok etkinlikte söylediği parçalarla tanınıyor.

Van’da ilk Kadın Dengbêj Derneği’ni kurdu, başkanlığını yürüttü.

Verdiği bir röportajda, “Aslında sanat kadından gelmiş. Dengbejlik kadından gelmiş. Kadınlar söylemiş erkeklere mahal olmuş" demişti.

Dengbej Gazin, aynı söyleşide onlarca albümü olmasına rağmen ailesinin uzun süre durumdan haberdar olmadığını da aktarmıştı: “Gazin kimdir, kimse bilmiyordu. Yedi sene gizli kaldım. Benim kasetlerim çalıyordu ama diyemiyordum o benim diye".

Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:

2013: Sol Parti Stockholm Belediyesi Grup Başkanı ve Uluslararası Sol Forum Başkanı Ann-Margarethe Livh’in içinde bulunduğu araç Somali’de silahlı saldırıya uğradı. Araçta bulunan Sol Parti üyesi 22 yaşındaki Abdirahim Hassan yaşamını yitirirken, Ann-Margarethe göğsünden ve kasığından yaralandı.

2019: Kayyım atamalarına karşı Diyarbakır’da sokağa çıkan kadınlar, iradelerinin gasp edilmesini darbe olarak ele aldıklarının altını çizerek, kadınların sokağı terk etmeyeceğini vurguladı. "Kayyım gidecek biz kalacağız" diyen kadınlar herkesi sivil itaatsizlik eylemlerine çağırdı.

( JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi