İngiltere’nin başkenti Londra’da yüzbinlerce kadın, seçme ve seçilme hakkı için 21 Haziran 1908 günü yürüyüş gerçekleştirdi.

Britanya'daki Kadınların Sosyal ve Siyasi Birlikleri (WSPU), Londra'da gerçekleşecek bir kitlesel mitingin hazırlıklarına iki ay önce başladı. “Kadınlar Pazarı” olarak bilinen gösteriye, tahminen 300 bin ila 500 bin arasında kadın katıldı. Bu miting Başbakan Herbert Henry Asquith'in sözlerine verilen bir yanıttı. Başbakan, kadınlara oy hakkı tanınmasına karşı çıktığı söylemlerde bulundu. WSPU, ülkenin dört bir yanından destekçileri taşımak için, özel tarifeli trenler düzenledi.

Londra’nın dört bir yanında yürüyerek Hyde Park’a gelen kadınlar, konuşmalar ve müzik eşliğinde görkemli bir eylem yaptı.

Tarihte bugün öne çıkan diğer kimi gelişmeler şöyle: 

1734: Kanada’nın köleci tarihinde bir isyan sembolü olan Marie Joseph Angelique, Montreal’de 10 Nisan 1734’te çıkan yangında 45 evin yakılmasından sorumlu tutularak 21 Haziran 1734’te idam edildi. Bedeni yakılarak külleri savruldu. Birçok araştırmacı Marie’nin yangını başlatmadığını savunuyor.

1870: Almanya’da kimya doktorası alan ilk kadın Clara Helene Immerwahr doğdu. Yahudi olan Helene savaş karşıtı bir militan ve aktif bir kadın hakları savunucusuydu. 1901 yılında evlilik yaptığı Nobel ödüllü meslektaşı Fritz Haber, 1’inci Dünya Savaşı’nda Alman ordusuna kimyasal silah, zehirli gazlar üretiyordu. Bu çelişkinin 1915’te ölümü seçen Clara’nın intiharında etkili olduğu uzun yıllar tartışma konusu olmuştu.

1914: Avusturyalı yazar, radikal barış aktivisti, Nobel Barış Ödülü alan ilk kadın Berthavon Suttner hayatını kaybetti. Yazarın, ilk romanı “Silahları Bırakın” idi.

1957: Ellen Louks Fairclough, Kanada'nın ilk kadın bakanı olarak yemin etti.

1997: Kadınlar Ulusal Basketbol Birliği’nin (WNBA) ilk maçı oynandı. Lig, 22 Nisan 1996'da kurulmuştu.

2018: Fransa Senatosu, ülkelerinde baskı gören kadın hakları savunucularına iltica hakkı verilmesini öngören yasa değişikliği önerisini reddetti.

2018: Jin Haber Ajansı’nda (JINHA)  çalışan  Zehra Doğan, tutuklu bulunduğu süreçte Uluslararası Kadınların Medya Vakfı (IWMF) 2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülü’nü kazandı. Zehra, Nusaybin ve Cizre gibi çatışmalı bölgelerden geçtiği haberler nedeniyle ödüle layık görüldü. 

1990: yılında kurulan IWMF, her yıl hapis, yargılama, saldırı gibi ihtimalleri göze alarak haber yapan dünya çapından kadın gazetecilere ödül veriyor. 

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi