HABER MERKEZ- İzlanda’da yaşayan kadınların yaklaşık yüzde 90’ı 24 Ekim 1975'te greve katılarak işe gitmedi, yemek yapmadı, çocuk bakmadı.

İzlanda’da kadınlar, 1975’te bugün kadınların İzlanda ekonomisindeki ve toplumdaki önemini göstermek ve ücret eşitsizliğiyle toplumsal cinsiyet temelli diğer adaletsizlikleri protesto etmek için greve gitti. Greve ülkedeki kadınların yüzde 90'ı katıldı. Yaklaşık 25 bin kadın da günü, Reykjavik’te yapılan protestoya katılarak geçirdi.

Bu eylemden sonra o günü anlatan erkekler, 24 Ekim'i “uzun Cuma” olarak andı. Fakat “uzun Cuma” hayatı durduran İzlandalı kadınlar için bir kutlama günü oldu.

Tarihte yaşanan önemli gelişmelerden bazıları şöyle:

1929: Virginia Woolf'un Cambridge Üniversitesi’nde 1928'de verdiği iki konferansa dayanan "Kendine Ait Bir Oda" eseri, bir yıl sonra bugün kitaplaştırıldı.

2005: ABD’li siyah insan hakları savunucusu Rosa Louise Parks yaşamını yitirdi.

2015: Kadın Özgürlük Meclisi (KÖM) 2'nci haftasını dolduran Ankara katliamında yaşamını yitirenleri anmak amacıyla katliamın yapıldığı Ankara Garı'nın önünde bir araya gelerek, anma etkinliği düzenledi. 

2015: Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde Halil İbrahim Oruç Parkı'nda Kongreya Jinên Azad (KJA) öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, bölgede sivil halka yönelik katliam ve saldırıları açıklama ve yürüyüş ile protesto etti.

2017: Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşamını yitiren ve cenazesinin 44 gündür Angol Karakolu’nda tutulduğu öğrenilen YJA STAR üysi Zelal Kartal’ın cenazesi ailesi tarafından alındı. Yeniköy Mezarlığı’na getirilen cenaze kadınların omuzlarında taşındı.

2017: Çok sayıda kentten yola çıkarak Ankara'ya ulaşan Barış Anneleri, bir kez daha barış talepleri için Meclis’e geldi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'la görüşmenin sağlanması, barış ve diyalog sürecinin başlatılması için Başbakan'la görüşme talebinde bulundu. Talep dönemin başbakanı Binali Yıldırım tarafından dikkate alınmadı.

2018: Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında Cudi Mahallesi’ndeki evlerin bodrum katında ambulans beklerken katledilen 150 kişiden Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Asya Yüksel’in dosyası hakkında “orantılı yapılan saldırılarda meşru müdafaa sınırının aşılmadığı” iddiasıyla “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi.

2019: İHD eski Genel Başkanı Reyhan Yalçındağ, 112 ülkeden 184 insan hakları örgütünün üye olduğu Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığına seçildi.

2019: Amûdê ve Girkê Legê’de  alanlara çıkan kadınlar, Türkiye’nin saldırılarına karşı direniş mesajı verdi. 

2019: ABD Temsilciler Meclisi’nde konuşan MSD Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırısında katledilen sivillerin fotoğraflarını, kullanılan silahlar ve etkilerini ve paramiliter güçlerin uygulamalarını fotoğraflarla anlattı.

( Kaynak: JINNEWS- http://jinnews39.xyz/TUM-HABERLER/content/view/174622

Editör: Haber Merkezi