ABD’de kadınların büyük bedeller verdiği mücadeleleri sonucu 26 Ağustos 1920’de oy hakkı yasalaştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların oy hakkını elde ettiği 19’uncu Değişiklik kabul edildi. Bugün Kadınların Eşitlik Günü kabul edildi. Oy hakkının kazanılışının 50’nci yıldönümünde 1970 yılında “Eşitlik için Kadın Grevi” gerçekleştirildi. Ulusal Kadın Örgütü’nün (NOW) desteklediği mitinge yaklaşık 50 bin kadın katıldı. Grev, 3 talebe odaklandı: ücretsiz kürtaj hakkı, işgücünde fırsat eşitliği ve ücretsiz çocuk bakımı. 

Tarihte bugün yaşanan diğer önemli gelişmeler şöyle:

1918: Afro-Amerikalı astrofizikçi, uzay bilimci ve matematikçi Creola Katherine Johnson bugün doğdu. Creola, uzay araştırmalarındaki 33 yıllık çalışması boyunca, karmaşık manuel hesaplamalarda ustalaşmasıyla ün kazandı ve görevleri gerçekleştirmek için bilgisayarların kullanılmasına öncülük etti. Creola’nın çalışmaları arasında Project Mercury uzay uçuşları için yörüngelerin hesaplanması, fırlatma pencereleri ve acil durum dönüş yolları ve Apollo Ay Modülü ve Apollo Ay Modülü için buluşma yolları yer alıyordu.

2021 yılında Ulusal Kadın Onur Listesine giren ve birçok ödül alan Creola, 24 Şubat 2020’de Newport News'deki bir huzurevinde yaşamını yitirdi.

2015: Kuzey ve Doğu Suriye’nin Cizîrê Kantonu'nda çocuk yaşta evliliklere karşı kampanya başlatıldı. Gençlik ve Spor Konseyi’nin "Küçük Yaşta Evliliğe Hayır" sloganıyla başlattığı kampanya 4 Eylül'e kadar sürdü.

( JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi