Norveç’te 171 kadın ve erkek, 28 Haziran 1884’te Norveç Kadın Hakları Derneği’ni kurdu.

Norveç Kadın Hakları Derneği (NKF) kuruldu. Derneği, 171 kadın ve erkek kurdu. Dernek, “tüm kadınların ve kız çocuklarının insan olmaktan gelen doğal haklara tartışmasız sahip olması için mücadele etmek, Norveç'te ve dünyada kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik haklarını geliştirmek” amacıyla kuruldu. 

Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:

1894: Annie Londonderry-Kopchovsky, dünyayı bisikletle dolaşan ilk kadın olmak için Boston’dan yola çıktı. 24 yaşındaki Annie, yanında yedek kıyafet ve inci kabzalı tabanca taşıyordu. Bu uzun yolculuk 15 ay sürdü. Üç çocuğu olan Annie Letonyalı bir göçmendi.

1906:1963 yılında Nobel Fizik Ödülü alan ikinci kadın olan Leh fizikçi Maria Goeppert Mayer doğdu.

1913: Türkiye’nin profesyonel halk türküleri solisti Ermeni Eliza Ölçüyan, doğdu. Eliza, doğumundan iki yıl sonraki soykırımla birlikte yeni bir isimle yaşamını sürdürdü. Zehra Bilir olarak özgün tarzıyla tanınan Eliza, 2007 yılında yaşamını yitirdikten sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.

1919: ABD’nin Teksas eyaleti, Anayasa’nın 19’uncu maddesinde kadınların oy kullanmasını sağlayacak olan değişikliği onayladı. Teksas böylece bu değişikliğe onay veren 9’uncu eyalet oldu. Değişiklik, ABD Kongresi’nde oylandı.

1970: İlk Onur Yürüyüşü Londra’da gerçekleşti. Yürüyüş, “Stonewall Ayaklanmaları” olarak adlandırılan isyanın yıldönümüne denk getirildi. 1969’da New York’ta Stonewall Inn adındaki bir bara yapılan bir polis baskınından sonra direniş eylemleri başlamıştı. Bu gösteriler ABD tarihinde “dünyadaki eşcinsel hakları hareketini tetikleyen olay” olarak kabul edilir.

1996: Arjantin cuntasının 1976-1983 arasında kaybederek katlettiği yakınlarını bulmak için her Perşembe toplanan Plaza de Mayo Anneleri bininci kez yürüdü. 30 Nisan 1977’de buluşmaya başlayan anneler, bir süre sembol olarak beyaz başörtü kullandı.

2000: ABD Yüksek Mahkemesi, Nebraska eyaletinde kürtajı kısmi olarak yasaklayan yasanın anayasaya aykırı olduğunu ilan etti. Karar verildiği sırada yaklaşık 30 ABD eyaletinde benzer yasalar hüküm sürüyordu.

2004: Türkiye PEN Kadın Yazarlar Komitesi, NATO zirvesini ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı George Bush'un Türkiye'ye gelişini protesto etti.

2006: Kuveyt’te yapılan genel seçimlerde kadınlar ilk kez oy kullandı. Fakat 28 kadın vekil adayından hiçbiri seçilemedi. Radikal dinci muhalefet bloku seçimi kazandı.

2010: Ankara Kadın Platformu üyeleri, kadınların katledilmesine karşı "Yasta değil isyandayız" diyerek kampanya başlattı.

2014: Barış İçin Kadın Girişimi’nin (BİKG) düzenlediği "Kadınlar Çözüm Sürecini Konuşuyor, Barışta Israr Ediyor" isimli konferansı gerçekleştirdi. Ocak 2013’ten beri Türkiye’nin birçok şehrinde yapılan çeşitli toplantı, konferans, atölye çalışmaları ve yürüyüşlerin sonuçları, kadınlar için savaşın ne olduğu, barışın nasıl kurulacağı ile ilgili deneyimler paylaşıldı.

2017: Her yıl binlerce kadının tecavüze uğradığı Hindistan’da kadınlar “ineklerin daha iyi korunduğunu” söyleyerek protesto kampanyası başlattı. Ülkedeki dini inanış gereği ineklerin kutsal sayılması ve korunmasını örnek alan fotoğraf sanatçısı Sujatro Gosh’un başlattığı eylemde kadınlar inek maskesi takarak tepkilerini dile getirdi.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi