İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmen Virginia Woolf 28 Mart 1942’de yaşamına son verdi.

Eserlerinde kadınlar, sınıfsal farklılık, aşk, evlilik ve özgürlük gibi meselelerin yanı sıra, karakterlerinin yaşamları, mücadeleleri, umutları, acıları yer aldı. 1929’da yazdığı "Kendine Ait Bir Oda" feminist hareketin klasik bir kitabı olarak kabul edildi. 

Sevdiklerine mektup bırakarak evine yakın bir nehrin sularına kendisini bıraktı. 

Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:

1886: Ukraynalı Yahudi İşçi lideri Clara Lemlich doğdu. 

1919: ABD’nin Missouri Eyaleti’nde, kadınların başkanlık seçiminde oy kullanma hakkı, eyalet meclisinde kabul edildi.

1935:  İlk kadın hakları örgütü olan Asociacón Cultural Feminina’nın (ACF) Kadın Kültür Derneği’nin kurulmasından sonra, oy hakkı mücadelesi ivme kazandı ve kazanımla sonuçlandı. 

1946:  Venezuella’da kadınlar seçme ve seçilme haklarını elde ettiler.  

1995: Avukat Eren Keskin’e 1993’de Özgür Gündem’de yayımlanan “Dünyanın Kürt Halkına Borcu Var” başlıklı yazısında yer alan “Kürdistan” sözü nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis ve 300 bin TL para cezası verildi.

2004: Yerel Seçimlerde Türkiye genelinde seçilen 18 kadın belediye başkanın yarısı DEHAP’lı adaylar oldu. DEHAP, (Demokratik Halk Partisi), Batı illerinde Demokratik Güç Birliği adı altında oluşturulan ittifakla seçime katıldı. Dersim’de DEHAP’tan Belediye Başkanı seçilen Songül Erol Abdil, 81 il içinde tek kadın başkan olarak seçildi. 

2018: Suriye Gelecek Partisi’nin yönetimine seçilen kadınlar, partinin öncülük rolünü üstlendiklerini ilan ettiler. Hevrîn Xelef, partinin kuruluşunun özgür bir toplum için vesile olması gerektiğini ifade etti.  

2019:  Vatikan'ın aylık kadın dergisi Kadın Kilise Dünyası’nın çalışanları, kamuoyuna açıklamalarda bulunarak kendilerine erkek kontrolünün dayatıldığını söylediler. Vatikan gazetesinin aylık kadın ekinde, Vatikan'ın kadınlara yönelik tavrı hakkında bir dizi haber yayınlanmış, din görevlilerinin rahibelere yönelik cinsel saldırıları yer almıştı.

(Kaynak: JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi