HABER MERKEZİ- 1935 İzlanda, kürtajı yasallaştıran ilk ülke oldu. Yasa ile doğum annenin bedensel ya da ruhsal sağlığı açısından ciddi tehlikeler taşıyorsa ve hamileliğin 28. haftası geçilmemişse, çocuk alınabiliyor. Batı Avrupa’da, yine tıbbi nedenlerle kürtajı yasal hale getiren pek çok ülke İzlanda’daki uygulamayı örnek aldı.

Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmeler şöyle:

1921: 1921'de Kominist devrimci Maria Suphi katledildi.

2002: Yazar yayıncı Ayşenur Zarakoğlu yaşamını yitirdi.

2014: Tunus'ta kabul edilen yeni anayasada kadının şiddete karşı korunmasını içeren madde anayasada yer aldı.

2015: Nusaybin Kadın Kooperatifi tarafından kadınların kendi yaptığı yemekleri satışa sunabileceği "Kafeterya Jina ya Demokrasiyê"nin açılışı yapıldı.

2015: “Kadıköy sokakları tacizcilerin değil bizimdir” diyen kadınlar ve LGBT+ lar, Kadıköy sokaklarında yürüyüş yaptı. 

2019: HDP önceki dönem Muş Milletvekili Burcu Çelik, İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle 82 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in eylemine destek amacıyla 10 günlük açlık grevi eylemine başladı.  

2020: HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadınların seçme ve seçilme hakkı üzerine Parlamento Dergisi’ne yazdığı yazıda HDP’li milletvekillerinin hapiste olmalarına değindiği bölümlerin tamamen çıkarılarak sansürlendiğini açıkladı.

2021:  Polonya’da, kürtaj yasağını daha da katılaştıran düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna karşı sokağa çıkan çoğu kadın binlerce kişi “Bu, savaş demektir” yazılı pankartlar taşıdı.

( Kaynak:JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi