HABER MERKEZİ- 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümet tarafından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) birçok basın ve yayın kuruluşu kapatıldı. Bu KHK'lerden biri de 29 Ekim 2016 günü çıkarılan 675 sayılı KHK oldu. Yayınlanan 675 sayılı KHK ile yayın hayatına 8 Mart 2012 tarihinde başlayan ve Türkiye'nin ilk kadın haber ajansı olan Jin Haber Ajansı (JINHA) kapatıldı. JINHA'nın yanı sıra Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Azadiya Welat ve Yüksekova Haber'in de aralarında bulunduğu 10 gazete, 2 haber ajansı ve 3 dergi için kapatılma kararı verildi.

Tarihte bugün öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:

1692:Salem “cadı” mahkemeleri Massachusetts Valisi William Phips tarafından sona erdirildi. Salem cadı duruşmaları 1692-1693 yılları arasında Massachusetts’de  30 kişinin idamına mal olan bir davanın adıydı. 

1837: Afrikalı Amerikalıların asırlık zanaatlarından elde edilen tekniklerle yorgan dikerek bugünlere taşınmasına vesile olan Harriet Powers doğdu. 

1909:  Britanya’da yayınlanan Kadınlara Oy Verin gazetesinin  kapağında kadınlara oy hakkı eylemlerinde tutuklanan ve hapishanede açlık grevi yapan kadınların zorla beslenmesi yer aldı. 

1924: 2’nci Dünya Savaşı direnişçisi, dünya halklarının dostu Danille Mitterand doğdu. 

2007: Üçüncü Jinên Ciwanên Azad Konferansı çok sayıda delegenin katılımıyla gerçekleştirildi.

2015: Nepal'de ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı Bidhya Devi Bhandari seçildi. Lise yıllardan beri siyasette aktif olarak yer alan 54 yaşındaki Bidhya, hayatı boyunca verdiği eşitlik mücadelesi ile biliniyor.

2016: Kadın İnsan Hakları Savunucuları-WHRD Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Koalisyonu, KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata ve Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasına sert tepki göstererek, derhal serbest bırakılmalarını istedi.

2017: Hindistan Anayasa Mahkemesi kendisine ulaşan bir davayla ilgili, 'kürtaj yaptırma ya da doğum yapma kararı yalnız kadınlara aittir' dedi.

2018:  Kürt kadınlarının mücadelesini konu alan Les Filles du Soleil (Güneşin Kızları) 24. Uluslararası Cenevre Film Festivali'nde gösterildi.

2020: Polonya'nın Varşova kentinde kürtaj yasasının sıkılaştırılmasına karşı protesto sırasında protestocular şehir merkezindeki bir caddeyi kapattı.

(Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi