Hindistan’da Sati’yi önleme yasası 3 Ocak 1998 yılında resmi olarak kabul edildi. Sati, kadınların, ölen eşlerinin cenaze ateşinde yakıldıkları bir Hint geleneği.

Tarihte bugün yaşanan gelişmelerden bazıları şunlar: 

1431: İngiliz işgaline karşı Fransa’nın savunmasında yer alan Jeanne d’Arc, 1431’de bugün İngiliz yanlısı Beauvais Piskoposu Pierre Couchon’a teslim edildi. Jeanne d’Arc, 30 Mayıs 1431’de ise katledildi. 

1831: Hindistanlı sosyal reformcu, eğitimci ve şair Savitribai Phule, bugün dünyaya geldi. Hindistan’ın ilk kadın öğretmeni olarak kabul edilen Savitribai, ülkesinde kadın haklarının iyileştirilmesinde önemli ve hayati bir rol oynadı. 

1853: İsveçli Yahudi bir yazar ve çevirmen olan Sophie Elkan Salomon, bugün doğdu. Göteborg’da bir caddeye adı verilen Sophie, entelektüel bir kişiliğe sahipti. 

1921: Matematik tarihçisi Isabella Grigoryevna Bashmakova, bugün doğdu. 2001 yılında Uluslararası Bilim tarih Akademisi’nden ödül alan Isabella, matematik dalında yazdığı eserleriyle biliniyor. 

   

2003: Feminist düşünür, roman yazarı ve aktivist Monique Wittig 3 Ocak 2003 tarihinde hayata veda etti.

2018: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan tanımlamalarda çocuk istismarını teşvik eden, çocuk yaşta evlendirilmeleri meşrulaştıran ifadelere karşı Twitter'da tepkiler büyüdü. '#DiyanetKapatılsın' etiketi Twitter'da TT oldu. 

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi