Yazar Sevgi Soysal 30 Eylül 1936’da İstanbul’da dünyaya geldi.

12 Mart 1971 askeri muhtırasında TRT’de program uzmanı olarak görev yapan Sevgi, kadın-erkek ilişkileri ve evlilik temasını işlediği ilk romanı “Yürümek” nedeniyle “müstehcenlik” suçlamasıyla yargılandı ve TRT’den ayrıldı. Pek çok aydın ve yazar gibi o da tutuklandı. Sevgi, Londra’da meme kanseri tedavisi gördü, ancak iyileşemedi. 

İstanbul’a döndükten bir gün sonra 22 Kasım 1976’da yaşamını yitirdi.

Tarihte bugün öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:

1985: Almanya’da 25 Mart 1921’de dünyaya gelen İsrailli sinema sanatçısı Simone Signoret, bugün yaşamını yitirdi. Simone, sinema yaşamından önce İngilizce öğretmenliği yaptı. Kendisine verilen küçük bir rol ile beyazperdede yerini aldı. 1959 yılında en iyi kadın oyuncu Oscar’ını alan Simone, 50 civarında filmde rol aldı. 40 yıllık oyunculuk kariyerinin yanında yazarlık da yapan Simone, sinema alanındaki birikim ve deneyimlerini üç kitabında edebiyat alanına taşıdı. 

2007: Bursa Çalı’daki Özay Grup Tekstil’de 29 Aralık 2005 gecesi çıkan yangında beş işçi kadının yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davada fabrika sahibi 10 yıl hapis cezası aldı. Bu ceza da 182 bin TL para cezasına çevrildi. Kadın örgütleri, 30 Eylül 2007 tarihinde Galatasaray Postanesi önünde, yaptıkları basın açıklamasıyla bu kararı protesto etti.

2015: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde saldırı altında olan bölgelerdeki kadın ve çocuklarla dayanışmak amacıyla “Dayanışma Ağı” kurdu. Kuruluşu, dönemin DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu duyurdu.

2015: Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Kadın Sekreterliği, 4+4+4 kademeli eğitim sisteminin başladığı 2014 yılında ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğun açık liseler de dahil olmak üzere hiçbir kuruma kayıt yaptırmadığını açıkladı.

2016: Batman Belediyesi’ne atanan kayyım, Hêvî Kadın Atölyesi’ni kapattıktan sonra Kadın Politikaları Müdürlüğü'nü de feshetti. Kayyım, Kadın Politikaları Müdürü Rana Şeker'in görevini sonlandırdı. Bir gün önce kapatılan Hêvî Kadın Atölyesi ise kadınların tepkileri sonucu yeniden açıldı.

2019: Nijerya’nın Lagos kentinde düzenlenen operasyonla, tecavüz sonucu gebe bırakılan kadın ve çocuklardan oluşan 19 kişi ve 4 bebek kurtarıldı. Polisten yapılan açıklamada, ülkede "bebek fabrikası" olarak adlandırılan evlerde alıkonulan çocukların doğurduğu bebekler satılıyordu.

2021: Mimarlar Odası'nın Mimar Emre Madran anısına 2021’de 6’ncısını düzenlediği "Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri"nde, Jin TV’de “Yeşil Pencere” programını sunan Güler Yıldız, “Ulusal Televizyon Haberciliği” dalında ödüle layık görüldü. 

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi