HABER MERKEZİ- Ruanda'nın Kigali kentinde 4 Aralık 2004’te düzenlenen Dünya Kadın Yürüyüşü 5. Uluslararası Toplantısı'nda bir araya gelen ‘Dünya Kadın Yürüyüşü’ delegeleri ‘İnsanlık İçin Küresel Kadın Şartı’ hazırlama kararı aldı. 

Tarihte bugün öne çıkan diğer gelişmelerden bazıları ise şu şekilde: 

1887: Kadınların oy hakkını savunan İrlandalı bağımsız aktivist ve sendikacı Winnie Carney, bugün dünyaya geldi. 

1952: Almanya’da, Hamburg yakınlarında 16 Eylül 1885’te doğan Feminist psikolojinin öncülerinden Karen Horney, 4 Aralık 1952’de kanserden yaşamını yitirdi ve üç yıl sonra, bir eğitim araştırma ve düşük ücretle tedavi merkezi olan Karen Horney Kliniği açıldı.

2011: Haitili yurttaşlara yönelik ayrımcılığı sona erdirmek için çalışan bir insan hakları savunucusu Solange Pierre, bugün yaşamını yitirdi. Sonia Pierre olarak da bilinen Solange, hak ihlallerine karşı verdiği mücadelesi nedeniyle 2006 yılında Robert F. Kennedy İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. 

2018: Genç kadın öğrenciler İstanbul Dolmabahçe’de polisin darp, taciz ve saldırısına uğradı. Öğrenciler Başbakan ve Rektörler görüşmesine girerek hazırladıkları dosyayı iletmek istemişlerdi. Ancak polis tarafından şiddet uygulanarak engellendiler. Polis saldırısı sırasında hamile olan genç bir kadın düşük yaptı.

( JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi