HABER MERKEZİ- Kanada tarihinde doğrudan kadınları hedef alarak gerçekleşen Montreal Katliamı’nda 14 kadın yaşamını yitirdi. 6 Aralık 1989’da katliamı gerçekleştiren fail Marc Lepine, ardında “Feministlerden nefret ediyorum” yazılı bir mektup bıraktı. 

Katliam, kadına yönelik şiddetin, kadın düşmanlığını ciddi şekilde açığa çıkarmıştı. Katliamın üzerinden geçen iki yılın ardından 1991’de Kanada’da 6 Aralık, Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Ulusal Anma ve Mücadele Günü kabul edildi.  

Tarihte bugün yaşanan diğer önemli gelişmelerden bazıları şu şekilde: 

1878: Meksikalı sosyalist siyasetçi ve feminist aktivist Elvia Carrillo Puerto, bugün doğdu. Meksika’nın ilk kadın eyalet yardımcısı olan ve Temsilciler Meclisi’ne seçilen Elvia, Meksika hükümetine ve tarihine katkılarından dolayı resmi “Devrim Gazisi” olarak ödüllendirildi.  Aynı zamanda Meksika’nın ilk feminist hareketini kuran Elvia’nın devrime ve kadın hareketine olan bağlılığı, ona “Kızıl Rahibe” adını kazandırdı.

1884: ABD’li yazar Cornelia Lynde Meigs bugün doğdu. Çocuklar için kurgu ve biyografi yazan Cornelia, aynı zamanda bir tarihçi ve çocuk edebiyatı eleştirmeni olarak da biliniyor.

1904: Fransız ve ABD’li yazar gazeteci ve piyanist Ève Denise Curie Labouisse, bugün dünyaya geldi. Ève, Marie Sklodowska-Curie ve Pierre Curie'nin  en küçük çocuğuydu. Annesinin biyografisini kaleme alan ve bir savaş röportajı kitabı olan “Journey Between Warriors'ı”  yazdı. 1960'lardan itibaren kendini UNICEF için çalışmaya adadı ve gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklara ve annelere yardım etti. Ève, diğer aile bireyleri gibi bilimle uğraşmak yerine gazeteciliği seçti. Ève, ailesinde Nobel ödülü kazanmayan tek kişi  olarak da biliniyor.

2018: Tiyatro sanatçısı ve oyuncu Candan Sabuncu yaşamını yitirdi. Candan’ın ölüm haberini Oyuncular Sendikası, dijital medya hesabından şu ifadeler ile duyurdu: "Değerli tiyatro ve sinema oyuncusu Candan Sabuncu'yu kaybettik. Çok üzgünüz. Başımız sağ olsun."

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi