HABER MERKEZİ- Tıp eğitimi alan ilk kadınlardan biri olan Mary Harris Thompson, çalışmak için başvurduğu Chicago hastanelerinden olumsuz yanıt aldı. Hastanelerin tamamı kadın hekim çalıştırmadığı gibi kimileri kadın hasta da kabul etmiyordu. Mary Harris Thompson varlıklı kadınların verdiği destekle, kadın ve çocukların bakılacağı, aynı zamanda kadın hekimlere klinik eğitimi veren bir hastane kurmak üzere harekete geçti. Açılışı 8 Mayıs 1865 tarihinde yapılan hastanede görev yapan hekimlerin tamamı ve idari heyet kadınlardan oluşuyordu. Ölümünden sonra 1895'te hastaneye Mary Thompson'ın adı verildi.

Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:

2015: Doğu Kürdistan'ın Mahabad kentinde Ferinaz Xosrawani'nin İran istihbarat elemanlarının tecavüz saldırısına karşı 4'üncü kattan atlayarak yaşamını yitirmesine yönelik Batman’da KJA öncülüğünde yürüyüş yapıldı. Ayrıca, Süleymaniye'de de sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri ve parti temsilcilerinin katılımıyla bir eylem gerçekleşti.

2015: Artvin'in Hopa ilçesinde aynı okulda görev yapan kadın öğretmeni taciz eden müdür hakkında açılan davanın duruşmasında kadın hakim cinsiyetten arınmış hukuk dersi verdi. Tacizde bulunan okul müdürünün kadın için "Gece saatinde benimle aynı arabada gezebilmiştir, gece vakti dışarı çıkabilmiştir" demesi üzerine kadın hakim, "Erkek gece dışarı çıkınca sorun olmuyor, kadın çıkınca sorun olabiliyor mu demek istiyorsunuz? Bir kadın 'hayır' dedikten sonra bitmiştir. 'Hayır' dedikten sonra onu taciz ettin mi etmedin mi? Onun hayır demesi üzerine ısrar ettiysen, bu tacizdir" cevabı verdi.

2016: Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından, tecavüz kültürüne ve Hasankeyf’i korumaya yönelik kürsü kuruldu. 

2018:  AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, parti grubundaki,  "Milletim 'Tamam' derse, kenara çekiliriz" sözleri kısa sürede Türkiye gündeminde Trend Topic listesinde zirveye yerleşirken, kadınlar da 'tamam' mesajı verdi. 

2019: İmralı tecridine karşı başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Bakırköy L Tipi Kapalı Kadın Cezaevi'nde önünde nöbet başlatan tutsak anneleri, insan zinciri oluşturdu.

(JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi