Müzisyen ve insan hakları aktivisti Mercedes Sosa 1935’te bugün doğdu. Müzik tarihindeki ünü, sosyal adanmışlığı ve insan hakları için verdiği mücadele ile 2002’de Arjantin’de Sarmiento Ödülü’ne layık görülen Mercedes Sosa, 9 Temmuz 1935'te Arjantin Tucuman’da dünyaya geldi. 15 yaşında profesyonel olarak şarkı söylemeye başlayan sanatçı ilk albümünü 1959’da çıkarttı. 1960'ların ortalarına doğru Güney Amerika müziğini rock ve politik müzikle harmanlayan Nueva canción tarzında yaptığı müziklerle tüm dünyada tanınmaya başlandı.

1976’da Jorge Vileda komutanlığında yapılan askeri darbenin ardından ülkesi Arjantin zor günler yaşamaya başladı. Politik tavrından ve müziğinden ödün vermeyen Mercedes, 1979’da La Plata’da verdiği konser sırasında sahnede gözaltına alındı. Bu olaydan sonra Arjantin’de şarkı söylemesi yasaklandı ve sanatçı sürgün hayatı yaşamak zorunda kaldı. Mercedes, ülkesine ancak 1982’de dönebildi.

Bu tarihten itibaren müzik çalışmalarına devam eden sanatçı 30’u aşkın albüme imza attı. Tüm dünyada konserler verdi. Sağlığı bozulana kadar müzik çalışmalarına ve politik mücadelesine devam etti.

İlk albümleri olan La Zafra (1962) ve Canciones con Fundamento (1965) dikkatleri çok çekmemiş olsa da ülkesindeki en önemli festivallerden biri olan Cosquin Festivali’ne katılarak ünlendi.

Arjantin’e geri dönüşüyle birlikte diktatörlük karşısında kültürel ifadenin yolunu açan Buenos Aires Opera ve Tiyatrosu'nda çeşitli konserler verdi.

Mercedes Sosa, 4 Ekim 2009’da yaşamını yitirdi.

Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar:

1091: Yazdığı romantik romanların sayısı beş yüzü geçen İngiliz kadın yazar Barbara Cartland doğdu.

2003: Kıbrıslı Türk ve Rum kadınların kurduğu Bölünmüşlüğü Aşan Eller örgütü 9 Temmuz 2003 akşamı, Ledra Palace Barikatı’nda Yeşil Hat üzerinde Sindrella eylemi yaptı.  Anlamlı bir müzakere sürecinin başlatılması çağrısında bulunan kadınlar, sınır geçişlerinde pasaporta, Sinderella saatine, dostlukların sınırlandırılmasına “hayır”; acil çözüme “evet” dediler.

2014: Van İpekyolu Belediyesi’nde Eşbaşkanlık sistemi belediye meclisinden oy birliği ile geçti.

2014: Rojava'nın Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD çeteleri tarafından yapılan saldırılara karşı HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Muş Milletvekili Demir Çelik, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, İbrahim Binici, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gultan Kışanak ve çok sayıda belediye Eşbaşkanı ile meclis üyelerinin bulunduğu binlerce yurttaş sınıra doğru yürüdü.

Editör: Haber Merkezi