HABER MERKEZİ - Tecridin kaldırılması, adaletin sağlanması ve ekolojik tahribatın son bulmasını isteyen kesimler, yeni yılı da direnişle karşıladı. 

Türkiye'de 2022 yılı birçok alanda direnişe tanıklık etti. Ataşehir'de işçiler, Muğla ve Rize'de ekoloji mücadelesi verenler, Riha'da adalet talep eden Şenyaşar ailesi, Meclis’te Adalet Bakanlığı önünde tecride karşı direnen vekiller,  2023 yılına da direnişle girdi. 

ŞENYAŞAR AİLESİ'NİN ADALET TALEBİ

Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti eylemi yıl boyunca sürdü ve 664’üncü gününe girdi. Süren denişe ilişkin konuşan Emine Şenyaşar, 2022'de tek taleplerinin adalet olduğunu, 2023'te de 664 gündür talep ettiği oğlu Fadıl Şenyaşar'ın serbest bırakılması ve eşi ile oğullarını katledenlerin yargılanarak cezalandırılması için mücadele edeceğini söyledi. 

EKOLOJİ MÜCADELESİ 

Muğla’nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı’nda maden sahasının genişletilmesine karşı 2022 yılında da direnen İkizköylülerin eylemi de 531'inci gününe girdi. Tüm engelleme ve baskıya karşı direnen İkzköylüler, 2023 yılını da direnişle karşılayacak. İkizköy Çevre Komitesi Başkanı Necla Işık, 2023 yılına Akbelen'de direnerek girdiklerini belirterek, "Umarız doğa talanı 2022 yılının sona ermesiyle biter" dedi. Işık, "Nöbet alanındayız. Akbelen dostları buraya gelmeye başladılar. Mücadelemiz, yaşam alanlarımız, temiz havamız, suyumuz için devam edecek. 2023'ten umutluyuz. 2023'ün de direnişle devam edeceğinin farkındayız. Pes etmeyeceğiz" şeklinde konuştu. 

İKİZDERE

Rize'nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat tarafından yapımına devam edilen taş ocağına karşı yöre halkının başlattığı direniş de sürüyor. İkizdere Çevre Derneği (İÇDER), yılbaşı gecesi Cengiz İnşaat’ın talan ettiği Eşkencidere Vadisi’nde nöbet tuttu. İkizdere Çevre Derneği Basın Sözcüsü Asuman Fazlıoğlu, nöbete ilişkin, “Birçok alana ruhsat verilmiş durumda, 2023’te yıkım daha da şiddetlenecek. Buna hazırlıklı olmalıyız” ifadesinde bulundu.

ODTÜ DİRENİŞİ 

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski (ABB) Başkanı Melih Gökçek’in başlattığı 11 kilometrelik "Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı Projesi" için Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) geçen 4 buçuk kilometrelik alanında bir gecede yüzlerce ağaç kesilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekilleri başta olmak üzere, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine durdurulan yol çalışması, Erdoğan ve mevcut CHP’li ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın görüşmesinin ardından 2022’de yeniden başlatıldı. 

Söz konusu durumun fark edilmesi üzerine ODTÜ'lüler ve Ankaralılar çalışma alanında direniş başlatarak, "Rant yolu" olarak da adlandırılan yol çalışmasını durdurdu. Projenin iptali için dilekçeler verilirken, dilekçeleri belediye meclisinde takip etmek isteyen kitleye izin verilmedi. Kitlenin tepkisi üzerine alana çevik kuvvet polisleri sevk edildi. Polisler, belediye meclisi önünde bulunan kitleye biber gazı ile saldırıp darp ederek 6 kişiyi gözaltına aldı. 2022 boyunca yol projesine direnen Ankaralılar ve ODTÜ’lüler 2023’ü de direniş ile karşıladı.

OSB’YE KARŞI NÖBET

Temel geçim kaynağı hayvancılık olan Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde, mera alanına Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılmak istenmesine karşı köylülerin başlattığı mücadele sürüyor. Mahkemenin sonuçlanması beklenmeden iş makinelerinin girdiği Çambükü’nde köylüler 31 Aralık akşamı yaşam alanlarını korumak için nöbet tuttu. 

ATAŞEHİR İŞÇİ DİRENİŞİ

İstanbul Ataşehir Finans Merkezi'nde Limak Holding bünyesinde çalışan DİSK Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş üyesi 14 İnşaat işçisi hakları için şantiye önünde 5 gündür direniyor. Maaşlarını alamayan ve özlük haklarının iadesini isteyen 14 işçinin direnişi 2023'te de devam edecek. Devam eden direnişe ilişkin konuşan Disk/Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, işçilerin maaşları ve özlük hakları için başlattığı direnişin 2023 yılında da devam edeceğini söyledi. Karabulut, "Hem onur hem ekmek kavgasına devam edilecek" dedi.  Finans Merkezi şantiyesinde de 2022 Ocak ayında direnişle başladıklarını belirten Karabulut, yılı direnişle bitirdiklerini söyledi. Yıl içinde 35'in üzerinde kazanımla sonuçlanan direniş gerçekleştiğini belirten Karabulut, TEKNO-PARK şantiyesinde de Pazartesi aktif direnişe başlanacağını iletti. 

ABDULLAH ÖCALAN İÇİN MECLİS ÖNÜNDELER 

Direnişin sürdüğü bir diğer yer ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM). Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi talebiyle Adalet Nöbeti başlattı. 10 günü geride bırakan direniş, 2023 yılında da devam edecek. 

MA / Müjdat Can

Editör: Haber Merkezi