İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Korona virüs salgınının ekonomiyi bu kadar etkilediği bir süreçte ekonomiyi ayakta tutmaya çalışanlar da var. Onlardan biri de Bitlis'ten gelip İstanbul'da tekstil işi ile uğraşan Suat Minyas. Minyas, Bitlis'in Tatvan ilçesinden gelerek İstanbul Cebeci'de tekstil işi yapıyor.

https://youtu.be/t330eV5vhOI?t=9

VİDEO HABER: HAMZA ÖZKAN- RABİA ÇELİK

 

Giyim sektöründe üretim alanında çalışan Minyas, "25 yıla yakındır tekstil işi ile uğraşıyorum. Bu sektörde emek veriyoruz. Biz atölyemizde genellikle kadın üst giyimi üretiyoruz. Zaman zaman erkek giyimi üzerine de çalışıyoruz. Aslında en iyisi üst giyim üzerine çalışıyoruz diyebilirim. İç piyasaya ihracatta bu şekilde üretim yapmaya çalışıyoruz. Atölyemizde 15 kişiye yakın kişi çalışıyoruz. Öyle çok fazla kişi değiliz" diye konuştu.

"KORONAVİRÜS BİZİ ÇOK ETKİLEDİ"

Koronavirüs salgınının en çok tekstilcileri etkilediğini vurgulayan Minyas, "Biz bu süreçten çok fazla etkilendik. Tekstil işinde gelir düzensiz olduğu için ve tekstilcilerin çoğu sigortasız olduğu için en çok bu alan etkilendi. İç piyasalar durdu. AVM'ler kapandı. İnsanlar temkinli davranıp para harcamamaya başladı. Böyle olunca da bizim üretimlerimiz de çok düştü. İnsanlar bu süreçte en çok giyimlerinden taviz verdi. Onun için korona virüs bizi çok etkiledi" dedi.

"ARTIK HERKES UCUZ OLDUĞU İÇİN YABANCI UYRUKLULARI ÇALIŞTIRIYOR"

Minyas, salgın sürecinde tekstil sektörünün çökmemesi için de şu çözüm önerilerinde bulundu:

Kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi gerekiyor. Esnaf bu süreçte desteklenmelidir. Çalışma bakanlığınını bu konuda mutlaka çalışmalar yapması gerekiyor. Tekstil işinde artık yeni kalifiye çalışan da yetiştirilmiyor. Çünkü artık herkes yabancı uyrukluları çalıştırıyor. Suriye, Afganistan, Pakistan ve Afrika kökenli insanların çalıştırılma başladığını görüyoruz. Bu şekilde kayıt dışı olunca Türkiye'den insanlar çok sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bu bir yerden de emek hırsızlığına giriyor. Bu şekilde olunca 4-5 bin lira alması gereken insanlar ve ustalar daha düşük bir ücrete çalışmaya başladı.



"DOLARIN YÜKSELMESİ BİZİ ÇOK ETKİLEDİ"

Doların yükselmesi de ciddi anlamda bizi etkiledi. Bizim aldığımız cihaz ve kumaşlar dolara bağlı. Dolar yükseldikçe kumaş, ip ve cihaz fiyatları da yükseliyor. Böyle olunca bu işin en alt kademesinde yer alan atölyeciler bu işin altında kaldı maalesef. Onun için yeni eleman yetişmiyor ve elimizdekilerle ayakta kalmaya çalışıyoruz.
Editör: Haber Merkezi