HABER MERKEZİ- İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali, UNIQ Hall’da sahnelenen Kibarlık Budalası Remix oyunuyla başladı. Bu sene Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde ve “Tiyatro Yerli Yerinde” sloganıyla gerçekleştirilen 26. İstanbul Tiyatro Festivali ilk haftasında ayrıca dünyaca ünlü Koreograf Akram Khan imzalı Orman Kitabı’nı, Zülfü Livaneli’nin yazıp Bilge Emin’in yönettiği Duvar’ı ve koreograf Korhan Başaran imzalı Dido’yu izleyiciyle buluşturacak.

ORMAN KİTABI

Koreograf ve Dansçı Akram Khan’ın nisan ayında prömiyerini yapan Orman Kitabı festivalde izleyiciyle buluşuyor. Rudyard Kipling’in Orman Kitabı romanını dans tiyatrosuna uyarlayan Khan oyunda geleneksel Hint dansı kathak ile çağdaş dansı bir araya getiriyor. Khan, Mowgli’yi iklim mültecisi bir kız çocuğu olarak çıkarıyor. Oyun 28 Ekim saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesinde gösterilecek.

DUVAR

Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu olma özelliği taşıyan Duvar’ın yönetmen koltuğunda ise Bilge Emin oturuyor. Festivalin “Bu İşte Bir Kadın Var” bölümünde yer alan Duvar, farklı coğrafyalardan dört insanın bir otel odasında kesişen yollarını, iç içe geçen trajik hikayelerini konu alıyor. Dünyanın farklı yer ve zamanlarında benzer acıları, korkuları, yoksunlukları yaşamış dört karakterin kişisel tarihlerine odaklanan oyun, 31 Ekim ve 1 Kasım günleri saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesinde olacak.

DİDO

Dansçı ve Koreograf Korhan Başaran, Romalı Şair Virgil’in Aeneid ve İngiliz Yazar Marlowe’un Kartaca Kraliçesi Dido eserlerinden ilham alarak kurguladığı tek kişilik performansı Dido’da, seyirciye disiplinler arası bir deneyim sunuyor. Antik tarihin iki önemli figürü olan Kraliçe Dido ve Truvalı Aeneas’ın ilişkisinden yola çıkarak kırık bir kalbin insana fiziksel ve ruhsal olarak yaşattıklarını anlatan performans, Dido’nun Aeneas’a duyduğu aşkın deliliğini yansıtıyor. Sahneyi devamlı yenileyen görsel tasarımıyla seyirciyi zaman ve mekan algısına meydan okuyan bir hikayeyi yaşamaya davet eden oyun, 2 Kasım saat 20.00’de Alan Kadıköy’de izleyiciyle buluşacak.

ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER

Festival, sahnelenecek gösterilerin yanı sıra izleyicilere ücretsiz gerçekleştirilecek çeşitli yan etkinlikler de sunuyor. Festival ilk hafta sonunda, 30 Ekim saat 15.00’te caz müziğinin altın çağı olarak adlandırılan Swing dönemine ait şarkıları ve dansları Kanyon Açık Hava Sahnesine taşıyor. Etkinlik, Swing İstanbul Dans Stüdyosu ile düzenlenecek bir solo caz dans atölyesi ile başlayacak. Eşli katılım zorunluluğu olmayan bu atölyeyle Swing’in temel hareketlerini öğrenen katılımcılar, atölye ardından başlayacak Flapper Swing’in eğlenceli konseri eşliğinde dans etmeye devam edecek. ( Kaynak: Evrensel Gazete )

Editör: Haber Merkezi