VAN- ŞanoWan tarafından düzenlenen 3'üncü Tiyatro Festivali, İran'da katledilen Jîna Mahsa Amini şahsında tüm direnen kadınlara adandı.

Van’da tiyatro faaliyeti yürüten ŞanoWan'ın “Ew roj wê hile, ew bihar wê bê” şiarıyla yapacağı tiyatro festivali başladı. Salonun tamamen dolduğu tiyatro oyununa, 30 yıllık siyasi tutuklular, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) seçimlerine sarı listeden başkan adayı  olan Faruk Biner ile çok sayıda yurttaş katıldı. Katılımcıların büyük kısmı, geleneksel elbiseler ile tiyatro gösterimine katıldı.

"Kulîlkên Hişk" sergisi ile başlayan festival, Dengbêj Usiv'in söylediği dengbej ve sonrasında söylediği oyun havaları ile katılımcıların halayı takip etti. Halay sonrası, tiyatro için seyirciler salona geçti. Tiyatro gösterimi öncesi kısa bir konuşma yapan ŞanoWan oyuncusu Perinaz Delazy, festivali "İran ahlak polisi" tarafından katledilen Jîna Mahsa Amini şahsında tüm direnen İran ve dünya kadınlarına adadıklarını söyledi.

Yapılan açılış konuşmasının ardından Moda Sahnesi, 28 yıldır cezaevinde tutuklu olan yazar-şair İlhan Sami Çomak tarafından yazılan “Hayat Seni Çok Seviyorum” tiyatro oyunu ile sahne aldı. Tiyatro gösterimi sırasında Çomak'ın çocukluk ve cezaevi fotoğrafları yanı sıra, el yazmaları sahneye yansıtıldı. Oyun, seyircilerin  büyük ilgisini topladı. Yaklaşık 2 saat süren oyun, "Bijî berxwedana zindana" ve "Jin jiyan azadi" sloganları ile son buldu.

Festival, yarın saat 15.00'de "Hayat Seni Çok Seviyorum" ve saat 20.00'de ise "Serbaz" oyunu ile devam edecek.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi