DÜNYA-TABKA: ABD’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi William Roback, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Rakka iline bağlı Tabka beldesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Roback’ın Fıratın doğusundaki diğer kentlerde de inceleme yapacağı kaydedildi. Roback, beldede Tabka Yasama Meclisi Başkanı Hamid el-Farac, İdare Meclisiİcra Komitesi Başkanı Hind el-Ali ve meclis üyeleriyle 4 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Şarkul Avsat’a göre Roback, toplantıda, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ülkesinin Suriye dosyasını teslim almakla görevlendirildiğini ve bu amaçla ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin desteğiyle IŞİD’den kurtarılan Fırat Nehri’nin doğusundaki bölgede bulunan kentlere ziyaretler gerçekleştireceğini söyledi.

Fırat’ın doğusunda inceleme

Büyükelçi, ziyaretlerin amacının, bölgenin ihtiyaçlarının belirlenmesi, altyapının iyileştirilmesi ve bölge halkına sağlanacak yardımlar olduğunu kaydetti. Daha önce ABD’nin Bahreyn Büyükelçiliği’nin yanı sıra, Tunus, Libya, Irak ve Gazze’de de diplomatik görevlerde bulunan Roback, Tabaka’da yerel yetkililerle gerçekleştirdiği toplantıda, Suriye’nin kuzeyindeki son gelişmelere değindi. Ayrıca IŞİD’in yeniden faaliyet göstermesinden duyulan kaygıyı dile getirdi. ABD güçleri bölgeden ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD kuvvetlerinin bölgede kalacağını söylediğini aktaran Roback, Trump’ın, Tabaka başta olmak üzere Suriye Demokratik Güçleri (DSG) kontrolündeki bölgelerden askerlerini çekmeyi düşünmediğini kaydetti.

Tabka Barajı için destek

Toplantıya katılan bir kaynağın, Şarku’l Avsat’a verdiği bilgilere göre, toplantıda, elektrik üretiminde kritik öneme Tabka Barajı da gündeme geldi. Tabaka Barajı’nın 2011 yılında saatte 880 bin megawatt elektrik ürettiğini ancak son zamanlarda Türkiye’nin nehir sularını kesmesi nedeniyle işleyemez hale geldiğini aktaran yetkililer, rejim ve Rus yetkililerin de barajının onarımı karşılığında bazı şartlar ileri sürdüğünü aktarıldı. Toplantıda, 2017’de IŞİD’den kurtarılan beldenin kalkınması için uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğu da Büyükelçi Roback’a iletildi.

 
Editör: Haber Merkezi