Geçtiğimiz günlerde açıklanan büyüme ve cari açık rakamları bir kez daha kafaları karıştırdı. Bu kadar büyümeyle Türkiye’nin ‘uçması’ gerekirken, özellikle tarım ve hayvancılıktaki tablo çok çarpıcı. Hayvancılıkta üretim ve ihracat sıfırlandı, ithalat ise zirveleri zorluyor

Bugünlerde bir yandan yüzde 7’yi aşan büyüme rakamları açıklanırken, diğer yandan da yurttaşlar bu ‘gelişme’ atmosferinin kendi yaşamlarına neden yansımadığını sorguluyor. Tarım ve hayvancılık ise en çok tartışılan konulardan biri. Özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın ciddiyetten uzaklaşan sözleri, tartışmayı büyütüyor. Dünya gazetesindeki yazısında dün Et ve Süt Kurumu 2017 Yılı Sektör Değerlendirme Raporu’nu yayınlayan Ali Ekber Yıldırım da bakanın politikasızlığına vurgu yaptı. Rapora göre, Türkiye’nin küçükbaş ve büyükbaş canlı hayvan ihracatı 2017 itibarıyla tamamen sıfırlanmış durumda. Buna karşın 2017 yılında küçükbaş canlı hayvan ithalatı yüzde 4581 oranında artarken, büyükbaş hayvan ithalatındaki artış yüzde 72 olarak gerçekleşti. Kasaplık ithalatı büyükbaş için yüzde 397, damızlık küçükbaş ithalatı ise yüzde 757 oranında artarak rekor üstüne rekor kırdı.

Dünyada durum

Rapora göre, Amerika, Brezilya ve Arjantin küresel et üretimini artırıyor. Küresel büyükbaş et üretimi 2017 yılında özellikle ABD, Brezilya ve Arjantin’in etkisiyle yüzde 2’den daha az büyüyerek yaklaşık 62 milyon tona ulaştı.

Bu toplam içerisinde Brezilya ucuz yem, rekabet gücü ve uygun hava koşulları avantajı ile büyükbaş et üretiminde ve ihracatında büyük bir atak yaptı. Rapora göre, 2017 yılında dünya büyükbaş eti üretimi 69,5 milyon ton oldu. Dünya üretiminin yüzde 52’sini ABD, Brezilya, Avrupa Birliği ve Çin gerçekleştiriyor. İhracatta da Brezilya’nın önemli ağırlığı var. Brezilya, 2017 yılında 1 milyon 641 bin ton büyükbaş hayvan eti ihracatı ile Hindistan’dan sonra ikinci sırada.

İthalatta rekor kırıldı

Aynı rapora göre, Türkiye hayvancılığın hemen her alanında ithalatta rekor kırdı. Rapordaki bilgilere göre, 2012-2017 döneminde ortalama karkas ağırlığı sığırda yüzde 4 azalarak 274 kilograma, koyunda yüzde 9’luk azalışla 19 kilograma düştü. Türkiye kırmızı et üretimi 2017 yılında 1 milyon 126 bin ton ile bir önceki yıla göre yüzde 4 azaldı. Büyükbaş eti üretimi yüzde 7 azalarak 988 bin ton, küçükbaş eti üretimi yüzde 21 artarak 137 bin ton oldu. Buna karşın, 2017 yılında bir önceki yıla göre; toplam canlı hayvan ithalatı yüzde 98, büyükbaş hayvan ithalatı yüzde 91, küçükbaş hayvan ithalatının ise yüzde 4581 arttığı bilgisine yer verildi. Buna karşılık Türkiye, 2017 yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvan ihracatı yapamadı. Yani ihracatta sıfır çekti. Yıldırım, yazısının sonunda bu durumun sürdürülemez olduğunu vurguluyor.

EKONOMİ SERVİSİ




Editör: Haber Merkezi