Trabzon Zorlu Grand Otel’de verilen yemeğe Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso, Ferrero Fındık yöneticileri ve bazı gazeteciler katıldı. Oltan Gıda’yı aldıktan sonra fındık tekeli olan Ferrero’nun Fiskobirliği de kendi yedeği haline getirdiği izleniyor. İftar öncesi konuşan Genel Müdür Gagliasso, “Türk fındığı, ürünlerimizi farklılaştıran ve küresel bir marka olmamızı sağlayan en önemli hammaddelerimizden biridir. Her Ferrero ürünü Türk fındıklarının küresel bir elçisidir. Fındığın yarattığı değerle Ferrero dünyanın en büyük 19’uncu fabrikasını Manisa’da kurdu ve kapasitesini arttırmaya devam ediyor” dedi.

Bağımlı olmak istemiyoruz

Ferroro, fındıkta Türkiye’ye bağımlı kalmak istemiyoruz açıklamasını yapmıştı. Gagliasso’nun Türkiye fındığına yaptığı övgülerle çelişen bu açıklamanın amacı ise fındık üreticilerini tedirgin edip fındık fiyatlarını aşağıya çekme amaçlı bir spekülasyon olarak değerlendirilmişti. Ferrero Türkiye’ye bağımlı kalmak istemiyoruz açıklamasında Gürcistan, Azerbeycan ve hatta Güney Amerika ülkelerinde kendilerine alternatifler aradıklarını iftara gelen basın mensupları aracılığıyla kamuoyuna taşımıştı. 2005 yıllarında ise fındık spekülatörü olarak bilinen Cüneyt Zapsu da benzer söylemlerle üreticilerde tedirginlik yaratarak, fiyatların sürekli aşağıda kalmasını saplıyordu.

Yaşlı fındık

Ferrero Tarım Geliştirme Direktörü Ersin Sarısoy da yaptığı bir konuşmada, fındık bahçelerinde 55-60 yaş üstü insanların çalıştığını; fakat bunların yenilenip, gerçek anlamda tarımsal uygulamalar yapılması gerektiğini ifade etmişti. Sarısoy açıklamasında, “Problem olarak gördüğümüz şey, fındık tarımının gerçek anlamda bir değişime ihtiyacı var ve bunun meslek olarak edinilip, geleceğe taşınması gerekiyor. Şu an, fındık tarımında bir nesli kaybetmiş durumdayız. Bahçelerimizde yaşlı diyebileceğimiz 55-60 yaş üstündeki kişiler kalmış durumda. Bunların yenilenip, bahçelerimizin giderek iyileştirilmesi lazım ve gerçek anlamda tarımsal uygulamaların adapte edilmesi gerekiyor” dedi.

Hedef fındık bahçeleri mi?

Tarım Bakanı Fakıbaba bir açıklamasında, “Karadeniz’de fındık bahçelerini toplulaştıracağız. Üreticiden kiralayacağız. Fındığı biz toplayacağız. Satıp parasını üreticiye vereceğiz. Bahçelerin bakımını yapacağız. Üretici parasını bilecek. Devletin kiralayacağı bahçeleri, devlet özel sektöre de kiralayabilecek” dedi. Fakıbaba’nın bu açıklamalarına iftara katılan bir grup gazeteci yaptıkları haberlerde, “Fındık verimi ve kalitesinin düşüklüğü, hem ağaçların hem de insanların yaşlanması” olduğunu işliyorlardı.

kaynak Yeni Yaşam Gazetesi
Editör: Haber Merkezi