DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Gazeteci Hamza Özkan“TÜRKİYE’DE KHK MANZARALARI” adlı kitabında, bilinen adıyla “Ötekilerin Gündemi’nde “İhraçların Hikayeleri, Akademisyenleri, Memurları, İşçiler, Milletvekilleri ve Belediye Eş Başkanları 44 ayrı hikâyeyi “TÜRKİYE’DE KHK MANZARALARI” adlı kitabında bir araya getirdi.



Haber: Hatice Bozkoç

Gazeteci Hamza Özkan “TÜRKİYE’DE KHK MANZARALARI” adlı kitabı okuyucusuyla buluşuyor. çıkan kitap, KHK tarihi açısından bir başucu kitapçığı niteliğinde olacak. Özkan, KHK’lıların yaşadıklarını ve o döneme ait önemli konuları belgeleriyle birlikte sunarak, olayları aydınlatıyor. Kitabında ulaştığı belge, bilgi ve o dönemin tanıklarının anlatımlarından yola çıkarak, “Barışın, Demokrasinin, Emeğin, Eşitliğin ve Özgürlüğün dünden bugüne ne denli önemli olduğunun altını çiziyor.

Gazeteci Hamza Özkan, son kitabında şunlara değiniyor:

“Kitap, 44 ayrı hikayeden ve 296 sayfadan oluşuyor.  “Büyük emek ve çok az imkânlarla bu tarihi projeyi yürüttüm. Bu çalışmaya başlarken önceliğim, korumak hem de söyleşi veren kişilerin yaşadıklarını nesilden nesille aktararak olayları canlı tutmaktı…

Okuyucunun önerileri, eleştirileri ve görüşleri bizim çalışmamıza güç katacağını.

Çocukluğundan beri, toplumsal sorunlarla ilgili çeşitli arşivler hazırlamak istediğini anlatan Özkan, “İlk arşiv çalışmam, KHK’ların hikâyeleri oldu. “Nerede bir araştırma yapmışsam hepsinden birer arşivim vardır. Her bir resim ve dokümanda binlerce mesaj var. Türkiye’de ilk defa KHK’ Hikâyeleri üzerinden söyleşiler yapıldı. İnsan, sonsuz bir güç ve azimle bir konuya yaklaştığı zaman aslında siyasi kaderinin ona bağlı olduğunu anlayacak ve mükemmel bir sonuç elde edecek güçtedir” dedi.

“TÜRKİYE ’DEN KHK MANZARALARI” üzerine yürüttüğüm çalışmalar bir deniz gibi beni kendi derinliğine çekti ve bir bilgi arayışına götürdü” diyen Özkan, şöyle devam etti: “En anlamlı olan kısmı, bu canlı tarihe tanıklık eden kişilerin de fikir yürütmesidir. 81 ilde yaşayan ve Avrupa’ya göç etmiş hatta orada yaşayan KHK’lılar da bu konuyla ilgili beyanları olmuştur”.

‘Yaşadıklarımızı Daha Fazla Araştırmalıyızé…

Özkan, “bu açıdan, kitaptaki analizleri, araştırmaları ve söyleşileri okuyan her bir insanın, bin bir emekle bir araya getirilen bu bilgilerle, tarihten de haberdar olacaklarını ifade etti”.

Özkan, özellikle şunları vurguladı: “Kitabı okuyanlar, görülmeyen KHK ile ihraç olanların ne kadar haklı olduklarını göreceklerdir. Bir diğer konu ise, kitapta geçen söyleşiler; Barış Akademisyenleriyle, KESK’li, DİSK’li, Genel İş yöneticileriyle ve üyeleriyle gerçekleştirilmiştir. Onlar, halkın gözünde saygıyı hak eden ve halka umut, inanç aşılayan devrimci insanlardır. Biz bu tarihin bir parçası olarak daha fazla araştıracağız ve duyuracağız”.

Özkan konuşmasına şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi ülkemizde binlerce insan KHK ile ihraç edildi. Bu ihraç edilmeler, birçok sıkıntıları da beraberinde getirdi. Biz de Ötekilerin Gündemi olarak Türkiye’nin birçok kentinde, KHK ile ihraç edilenlere hikâyelerini sorduk, onlarda bize anlattılar, biz de üzerimize düşeni yaparak yazıya döktük. Onların duygularını, düşüncelerini, hikâyelerini tarihi bir belge olarak sizler için kayda geçtik. Dileğimiz bu hikâyeleri birlikte okumaya devam etmek. Çalışmamız bu kitapla sınırlı kalmayacak, bu kitap çıktıktan sonra sizlerden gelen öneriler doğrultusunda şekillenecek yeni hikâyelerle yeniden karşınızda olmayı planlıyoruz. Bu çalışmamızda bizlere destek olan KESK, DİSK, Genel İş, il, ilçe şubelerindeki çalışanlara, HDK, CHP, HDP ve SP vekillerinin danışmanlarına ‘Ötekilerin Gündemi’ olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ötekilerin Gündem’inde ‘Söyleşiler’ olarak yayınlanan bu hikâyeler kitabı, Zerya Kaya’nın editörlüğünde, Derleyen Gazeteci Hamza Özkan Arzella Bektaş ve Yazar Özlem Armen, kapak tasarımı Gülüzar Ünver,

Türkiye’nin bir dönemine gerçek hikâyeleriyle ışık tutacak olan bu kitapta hikâyelerini bizlerle paylaşan eşsiz yürekli insanlar başta olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.

Ötekilerin Gündem’inin aydınlığında hepinizi saygıyla, sevgiyle, barışla, aşkla, özgürlükle, demokrasiyle selamlıyoruz.
Editör: Haber Merkezi