Türkiye’nin gitgide bozulan ekonomik dengeleri dün bir kez daha darbe yedi. S&P ve Moody’s kredi notu indirirken, Fitch uyarı yaptı. Hükümet ise ‘şaibeli para’ kapısını iyice açtı

Döviz krizi ve yüksek enflasyonla bir süredir ciddi sıkıntılar yaşayan Türkiye ekonomisi, uluslararası piyasalardan üst üste uyarılar aldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard& Poor’s (S&P), Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-’den B+’ya düşürdü. Görünüm ise “durağan” olarak teyit edildi. S&P’den yapılan açıklamada görünümün durağan olarak teyit edilmesinin Türkiye’nin gelecek 12 aydaki risk dengesini yansıttığı belirtildi. S&P’den yapılan açıklamada Türkiye’de kurumsal yapının, denge ve denetim mekanizmalarının olmadığı tek karar vericinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu da vurgulandı. S&P, gelecek yıl için resesyon (durgunluk) öngörüyor. Ayrıca önümüzdeki 4 ay için enflasyon tahmini yüzde 22 seviyesinde.

Moody’s: Negatif not

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s ise Türkiye’nin kredi notunu “Ba2”den “Ba3”e düşürdü ve not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevrildi. Açıklamada, Türk yetkililerin yakın dönemde uyumlu ve etkili ekonomik bir plan sunması durumunda kredi notunun denge kazanacağı kaydedildi. Ayrıca, enflasyonda düşüş ve cari açıkta azalma olması durumlarında kredi notunun olumlu etkileneceği ifade edilirken, önemli dış finansman desteğinin, kredi notu için destek verici bir etken olacağının altı çizildi.

Katar parası belirsiz

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de, Türkiye’nin aldığı tedbirlerin kredibiliteyi inşaa etmek için yetersiz olduğunu belirtti. Fitch’ten yapılan açıklamada, Türk Lirası’ndaki değer kaybının politika kredibilitesinde artış, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sağlanması ve daha yavaş büyümeye artan toleransla durdurulabileceği; TL’nin böylelikle daha istikrarlı bir para birimi haline geleceği vurgulandı. Derecelendirme kuruluşu, geçtiğimiz günlerde Katar’ın Türkiye’ye 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapacağı haberlerinin liranın değer kazanmasını sağladığını ancak yatırımın zamanının ve ayıntılarının henüz açıklanmadığını hatırlattı. Türkiye’nin sahip olduğu yüksek enflasyonun ve cari açık rakamlarının küresel mali piyasalardaki risklere maruz kalmasında etkili olduğu da ifade edildi.



Şaibeli paraya sınır yok!

Kısa vadeli borç ödemeleri nedeniye sıkışan hükümet, dün bir adım daha atarak, yurtdışından gelen paranın kaynağı tamamen sorgusuz sualsiz hale getirildi. Böylece yurtdışından herhangi birinin herhangi bir kaynaktan sağladığı para vergi incelemelerinden muaf hale getirildi. “Varlık barışı” olarak bilinen, gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan varlıklarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılmasına ilişkin esaslarda düzenlemeye gidildi. Gelir İdaresi Başkanlığının ‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği’nde yapılan değişikliğe göre, yurt dışında bulunan varlıkların Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak hesaba transferi işlemlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibiyle yurt dışından varlığı transfer edenin farklı kişiler olması halinde de vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Şirket veya şirket ortaklarına ait olduğu halde şirketin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri dışındaki kişilerce tasarruf edilen varlıklar, şirket adına bildirim veya beyana konu edilerek ilgili kanun hükümlerinden yararlanabilecek. Gerçek kişilere ait olduğu halde bu kişilerin ortağı veya kanuni temsilcisi oldukları yurt dışındaki şirketlerce tasarruf edilen varlıkların da ilgili gerçek kişiler adına bildirilerek aynı hükümlerden yararlanması mümkün olacak.

Kaynak yeni yaşam EKONOMİ SERVİSİ
Editör: Haber Merkezi